Sağlığın en bilinen ve yaygın olarak kullanılan tanımı “sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedence, ruhça ve sosyal yönden tam iyilik halidir” biçiminde ifade edilen tanımdır. Bu tanım 1948 yılında Dünya Sağlık Örgütü Anayasası’nda yer almıştır ve o zamandan bu yana yaygın olarak kullanılmaktadır. Sağlığı hastalık olmama durumundan farklı bir bakışla, bir iyilik hali olarak ele alan bu tanım ortaya yeni sorular da atmış durumda: “Peki nedir bu iyilik hali, bu hali nasıl tanımlayalım?
Biz de ForumSağlık2023 çalışmaları kapsamında “hastalanmamak için” dosyasında önce bu başlığı tartışalım istedik. İyilik halinden ne anlıyoruz, ne anlamalıyız? Hangi haller iyilik hali olur, DSÖ’nün tanımındaki “bedenen iyilik hali” nedir(en kolayı sanırız ki bu), ya “ruhça iyilik hali”? Bir de “sosyal yönden iyilik hali” var ……
Bir yandan bu halden ne anlaşılıyor tartışması yaparken diğer yandan da iyilik halinin de çeşitli piyasa dinamikleriyle şekillendirilmesini nasıl okumalıyız?
2023’te nasıl bir sağlık sistemi istediğimiz, sağlığı nasıl ele aldığımızla yakından illişkili. Biz bu dosyada konuyu buradan başlayarak ele alalım dedik.
Ve Forum katılımcımız Osman Elbek ile bir söyleşi düzenledik: “İyilik Hali ve Piyasa”
Etkinliğin YouTube kaydına ForumSağlık2023 YouTube kanalından ya da https://www.youtube.com/watch?v=dhK2MK5BeVA&list=PL1-8lvkzq0MONRBNd_BsTNpkA2fFKWauC linkinden erişilebilir.
Neler konuştuk?
Sağlıkta genel eğilimin, bireyi merkeze almak, hemen her şeyi rakamlara dökmek ve risk ile ilişkilendirmek, bireysel önlemlerle sınırlı kalmak, “en ideale” ulaşma gibi bir yol çizmek olduğunu, sağlık sisteminin de bütün bunlardan bağımsız şekillenmediğini..
Söyleşi sırasında HPV aşısı da neoliberal politikaların bu iyilik hali ve sağlığa bakışı nasıl değiştirdiği de, risk ve risk yaklaşımlarının etkileri de eşitsizlikler de gündeme geldi.
Gelin tartışmayı web sayfamızdan sürdürelim.
Siz ne dersiniz sağlığın “iyilik hali” olarak tanımlanması konusunda?