Soma'nın 8. Yılında Unutmamak
Pandemi Sonrası
8 yıl önce. 13 Mayıs 2014’te Soma maden ocağında çıkan yangında 301 işçi yaşamını kaybetti. Kar hırsının alınması gereken önlemleri gereksiz bir maliyet olarak görmesi, kamusal denetimin yetersizliğinin sonucu 301 yaşam…301 işçinin; önünde umut, heyecan, mutluluk, sevgi, paylaşım, yorgunluk, dinlenme, keyif alma, yeme, içme, eğlenme, öğrenme, gururlanma gibi adına yaşam denilen şairin “armağan” olarak tanımladığı varoluşunun yitimi…301 yaşamın çevresindeki, sevgililerin, eşlerin, çocukların, kardeşlerin, arkadaşların, annelerin, babaların yaşamlarında eksiklik bırakan bir yokluk...Alınmayan önlemler, denetimsizlik ve etkilenenlerin sayısı olayı “katliam” olarak nitelemeyi gerektiriyor.
Sonrasında Selçuk’un aktardığı hukuksal süreç, 301 işçinin yaşamını kaybetmesine yol açan kişilerin, kurumların sorumlulukları ölçüsünde hukuksal yaptırımlarla karşılaşmadıklarını gösteriyor. 8 yılın sonunda ne kadar “unutturmayacağız” denilse de siyasal rejim her türlü aracı kullanarak (gündem yapmayarak, haber yapmayarak, hatırlanılması gereken günlerde başka gündemler yaratarak) üzerini örtüyor, unutturuyor.
Olayın “katliam” olarak nitelenebilecek vehameti iş kazaları tarihi içinde önemli bir yer tutacak nitelikte. Siyasal rejim üzerini örtse de tarih yazacaktır denilebilir. Tarihin yazması için ise önce sınıf mücadelelerinin kendi ekonomik, siyasal, ideolojik, kültürel beklentilerini karşılayan bir siyasal iktidara evrilmesi gerekiyor. 301 işçinin yaşamının onurunu ve ağırlığını taşıyabilmek ancak böyle mümkündür
Yorum Ekle
Yorum yapabilmek için giriş yapmış olmanız gerekmektedir.