Bayazıt İlhan
Ankara´da Etlik Şehir Hastanesi için 5 hastane daha kapanıyor, halk da sağlıkçılar da mağduriyetler yaşayacak
Bu hastaneler: Onkoloji Hastanesi, Dışkapı Yıldırım Beyazıt Hastanesi, Dr. Sami Ulus Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, Etlik Zübeyde Hanım Doğumevi ve Ulucanlar Göz Hastanesi. Her biri eğitim ve araştırma hastanesi vasfında, sadece Ankara’ya değil, tüm Türkiye’ye hizmet veren, özellikle yoksul yurttaşlarımız için vazgeçilmez hastaneler.
Seyhan Erdoğdu
Sağlık ve Sosyal Hizmetler İşkolunda Örgütlenen Önde Gelen Sendikaların ve Hekim Sendikalarının Üye Sayıları
2022 yılının ilk yarısı, hekimlerin yükselen hak taleplerine ve eylemlerine sahne oldu. Bu süreçte hekimlerin sektördeki mevcut sendikaların dışında örgütlenme ve hekim sendikaları kurma girişimleri de hız kazandı.
Cem Kılınç
Sağlıkta Şiddet ve Umuda Dair (Bir Sovyet Anlatısı)
Gün geçmiyor ki yeni bir sağlıkta şiddet haberiyle daha öfkelenmeyelim. Şimdilerde haberlerde kadın cinayetleriyle yarışır halde dolu dizgin karşımıza çıkıyor.
Bayazıt İlhan
Hiroşima´da insanlar katledileli 77 yıl oldu
Hiroşima´ya atılan bombaya ʺLittle Boyʺ (Küçük Oğlan), Nagazaki´ye atılana ʺFat Manʺ (Şişman Adam) adını koymuşlar. Yüzleri de kızarmaz bunların. Hesaplanabildiği kadarıyla Küçük oğlan 140 bin, Şişman Adam 143 bin 124 kişinin ölümüne yol açmış.
Cavit Işık Yavuz
Sağlıkta her şey güllük gülistanlık
Türkiye’de son bir ayda sağlık gündeminde neler var? Bu soruya farklı yanıtlar verilebilir.
Özlem Azap
MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞI İÇİN KÜRESEL ACİL DURUM İLAN EDİLDİĞİNİ DUYMAMIŞ GİBİ YAPINCA SORUN ÇÖZÜLÜYOR MU?
Mayıs ayının 13´ünde Dünya Sağlık Örgütü´ne İngiltere´den bildirilen ilk maymun çiçeği olgusuyla birlikte başlayan süreç 23 Temmuz´da DSÖ´nün maymun çiçeği hastalığını ʺküresel acil durumʺ ilan etmesiyle farklı bir boyuta ulaştı.
Eriş Bilaloğlu
bir kamusal sorumluluk olarak mesleğin gereğini yapanlarla dayanışmak
Esin Şenol enfeksiyon hastalıkları uzmanı, Koray Başar psikiyatri uzmanı. Her ikisi de uzmanlık alanlarında yetkin isimler ve aynı zamanda öğretim üyesi. Mesleki faaliyetlerini yani aynı zamanda işlerini hem tek tek hastalarına hem de topluma karşı sorumlulukları çerçevesinde -olması gerektiği gibi- yapıyorlar.
Eriş Bilaloğlu
dayanışma
Hekime/sağlıkçıya yönelik şiddetin nasıl durdurulacağı hep gündem. Buna yine mesleğin gereğini yapmakla ilişkili ama çok daha organize, neredeyse nefret suçuyla da örtüşen karakterde bir tehdit/şiddet ʺtürüʺ de -artarak- ʺekleniyorʺ.
Mehmet Antmen
Sağlıkta Şiddete Karşı 10 Temel Öneri
1. Sağlıkta Dönüşüm Programı sonlandırılarak; Herkese Eşit, Ücretsiz, Nitelikli ve Ulaşılabilir bir Kamusal sağlık hizmeti temel alınmalıdır.
Cem Kılınç
SMA’lı Çocukla Dayanışmak
İnsanlık mağaralara yaptığı çizimlerle kendini anlatmaya başladığından beri derdini döküyor kardeşlerine. İdeolojilerse imgelerle dolu bir dert dökümü ve mücadele dili biraz, kimine manipülasyon sanatı.
Dilek Aslan
Mevsimlik tarım işçileri ve sağlık...
Suda boğulma konulu yazıya Sn. Sebiha Kablay´dan gelen önemli katkı sonrasında yazının yorum kısmında yazdığım üzere konuya ilişkin ʺhızlıcaʺ ve ʺkısaʺ bir araştırma yaptım. Dolayısıyla aşağıda yazdıklarımı bu önemli iki kısıtlılıkla paylaşıyorum.
Bayazıt İlhan
Açlık, kötü beslenme, gıda güvencesizliği insanlığın kaderi mi?
Dilek Hoca´nın gündeme taşıdığı Birleşmiş Milletler (BM) Gıda Güvencesi ve Beslenme Durumu Raporu 2022 çok önemli veriler içeriyor. BM’nin açlığı, gıda güvencesi sorunlarını ve kötü beslenmeyi 2030 yılında tüm formlarıyla ortadan kaldırma hedefinden uzaklaşıldığı tespit ediliyor.
Dilek Aslan
25 Temmuz Dünya Boğulmayı Önleme Günü...
Değerli okurlar ve yazarlar, Bu notu bir farkındalık gününü paylaşmak için yazıyorum.
Dilek Aslan
Damgalama (stigma) üzerine...
Damgalama (stigma), halk sağlığı alanında sağlıkla ilgili konulara erişimin önündeki engeller arasında olan ve mücadele edilmesi gereken bir durum olarak kabul edilir. Üstelik, damgalama eşitsizlik yaratan diğer durumlarla da etkileşim içinde olur, damgalama olduğunda mevcut durum daha da kötüleşir.
Bayazıt İlhan
Malpraktis’te Güncel Düzenlemeler; Değişimin Nedeni ve Yönü-2
Forum Sağlık 2023’ün 21 Temmuz 2022’de gerçekleştirdiği Twitter Sohbet Odası etkinliğinde öne çıkanları aktardığım yazının devamıdır.
Bayazıt İlhan
Malpraktis’te Güncel Düzenlemeler; Değişimin Nedeni ve Yönü-1
Forum Sağlık 2023’ün 21 Temmuz 2022’de gerçekleştirdiği Twitter Sohbet Odası etkinliğinde öne çıkanları aktarmak istiyorum. Etkinlikte moderatörlüğü Dr. Naki Bulut, konuşmacılığı ise Av. Ziynet Özçelik yaptı. Katılımcılar da soru ve yorumlarıyla katkı verdiler. Tamamının kaydını Forum’un Twitter hesabında dinleyebilirsiniz
Özlem Azap
SORU 2: Türkiye, Dünya Sağlık Örgütü´ne COVID olgularının saysını bildiriyor mu? HAYIR ise neden?
Dünya Sağlık Örgütü´nün yayımladığı raporda, 11-17 Temmuz arasındaki COVID olgularının sayısına ilişkin dünya haritasında Türkiye ʺSon 7 gün içinde doğrulanmış olgu bildirmeyen ülkelerʺ kategorisinde yer almaktadır.
Özlem Azap
SORU 1: Molnupiravir bitti mi? Evet ise neden?
Salgındaki sayıları bile tam olarak bilmediğimiz ancak ʺçıplak gözleʺ olguların hızla arttığını gözlemlediğimiz bir dönemde, 65 yaş üstündekiler ve risk grubundakiler için hastalığın başlangıcındaki hafif dönemde kullanılabilecek molnupiravir isimli ilaca ulaşılamıyor olmasının nedenini yetkililere sormak istiyorum.
Sebiha Kablay
İlaç Raporu Olan Bir İlaç Neden Aile Hekimliğinde Yazılamaz
Kronik hastalığı olanlar için belli süreli ilaç kullanım raporları çıkarılıyor. Hasta ilaç raporunun süresi boyunca kullandığı bu ilacı aile hekimine yazdırabiliyor. Bu 2. basamak sağlık hizmeti sunucularındaki ve acillerdeki gereksiz yığılmayı önlüyor. Hatta pandemi döneminde bu ilaçlar doğrudan reçete edilmeden eczaneden de alınabildi.
Sebiha Kablay
Sağlığın Kendisi Metalaşırken Ölümler de Olağanlaşıyor
Sağlıkta Dönüşüm Programı sağlık hizmetlerindeki metalaşmayı hızlandırmış, sağlık alanını koruyucu hekimlikten, tedavi edici hekimliğe, ilaçtan, sağlık mesleklerinin çalışma koşullarına kadar pek çok konuda rekabete konu etmiştir.
Dilek Aslan
Bilim okuryazarlığı üzerine...
Dünya infodemi* ile mücadele yollarını aramayı sürdürürken daha önceden de çoğumuzun bildiğini düşündüğüm bazı kavramlar yeniden (ve daha farklı boyutlarıyla) tartışılmaya başlandı.
Candan Coşkun
Sağlıkta Şiddetin Nedeni Kışkırtılmış Taleptir
Bu abartılmış sağlık tüketim talebin kaynağı sistemli olarak talebi kışkırtılan hastalık reklamlarıdır. Kartal göz, alkali pH, ille de barsak canlıları ve bir de arının poleni, hiç geçmeyen ödem, hiç onsuz olur mu D vit, selenyum, potasyum ve daha neler neler... Tüm bunları akşama kadar her kanalda pazarlayan diplomalı, diplomasız şarlatanlar!
Özlem Azap
Kaynayan kurbağa deneyi ve salgın ilişkisi
Hekim-bilim insanı Dr. Eric Topol, twitter hesabında salgının geldiği noktayı çok iyi anlatan bir grafik paylaşmış, bir yazı yazmış. Yazının başlığında ve içeriğinde de ʺkaynayan kurbağaʺ metaforunu kullanmış.
Cavit Işık Yavuz
Asbest gündemi
Asbest ʺyenidenʺ ülke gündeminde. Bu kez dünyanın öbür ucundan sökülmek ve parçalanmak üzere eski bir askeri geminin Türkiye´ye getirilmesiyle.
Dilek Aslan
Şiddetin çözümü üzerine görüşler…
Hekime yönelik şiddet konusunda birkaç gün önce paylaştığım konuyu, henüz okuduğum bir makale ile desteklemek istiyorum. Dileyenler makaleye bu yazının bağlantı adresinde belirtilen web sayfasından ulaşabilirler.
Özlem Azap
Kimlerin hatırlatma dozu olmasına ŞİMDİLİK gerek yok yani sonbaharda yeni çıkacak aşıyı bekleyebilir?
Sadece üç doz BioNTech aşısı olmuş, 50 yaşın altındaki sağlıklı kişiler İki doz CoronoVac VE üç doz BioNTech olmuş kişiler (bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar HARİÇ)
Özlem Azap
Kimler hatırlatma dozu olmalı?
*Tek başına inaktive virüs aşıları Omikron varyantlarına karşı etkili koruma sağlamamaktadır. Omikron varyantlarıyla devam eden salgında zorunlu haller dışında inaktive aşı uygulaması önerilmemektedir.
Cem Kılınç
İlaçta Koca Koca Yalanlar
Fatih Altaylı bayram günü Sağlık Bakanı Koca ile görüştüğünü dile getirerek bakanın ağzından bir takım sözler aktardığı yazısında şöyle diyordu :
Dilek Aslan
Birleşmiş Milletler Gıda Güvencesi ve Beslenme Durumu Raporu 2022…
Birleşmiş Milletler Gıda Güvencesi ve Beslenme Durumu Raporu (2022) yayınlandı. Kapsamlı raporun verdiği mesajlar ne yazık ki iyi değil...
Dilek Aslan
Hekimlere/sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti çözmek üzerine…
Sağlıkta şiddet, sistem tarafından çözülmesi gereken toplumsal bir sorundur. Bilimsel araştırmalar da bu yönde veri sunmaktadır.