Deniz Akgün
Çocukların yetersiz beslenme sorununun çözümü ancak gıda egemenliği ile sağlanabilir
Ülkemizde yaşanan ekonomik sosyal krizin beslenme yetersizliği sorununa ve beslenme ile ilişkili sağlık sorunlarında ciddi artış görülmesine yol açma riski bulunuyor.
Figen Şahpaz
İşçi Sağlığı Hizmet Modeli Tartışma Notları-II
İSG modelinin içinde tek bir yapı mı yoksa çoklu hizmet sunum yapıları mı olmalı? 50’den az çalışanı olan işyerleri için farklı modeller önerildi. İşverenlerin ya da devletin kurduğu, coğrafi olarak işçilerin erişebileceği konumlarda kurulacak merkezlerden söz edildi.
Figen Şahpaz
İşçi Sağlığı Hizmet Modeli Tartışma Notları-I
“Forum Sağlık 2023” Moderasyonu 29 Eylül 2022 tarihinde, alanın ilgililerinden oluşan geniş bir grupla “işçi sağlığı için nasıl bir sağlık hizmet sunumu modeline” ihtiyacımız olduğunu dijital bir toplantıda tartıştı.
Alper Aktaş
HUZURSUZ SORULAR
ForumSağlık23, “Cumhuriyet’in yeni yüzyılında nasıl bir sağlık sistemi” sorusuyla başladı. Sonrasında Türkiye Cumhuriyeti’nin 100.yılında bir çağrıda bulundu: “daha iyi bir Cumhuriyet, daha iyi bir sağlık sistemi hep birlikte düşünelim” diye.
Eriş Bilaloğlu
2023 ve sonrasına hazır mıyız?
Hafta başında Forum Katılımcıları Toplantısında Dinçer Demirkent´in çerçeve sunusunun başlığıydı: 2023 ve sonrasına hazır mıyız?
Necati Dedeoğlu
Çöken ne?
Türkiye´de sağlık sisteminin çöktüğüne ilişkin Osman´ın yazdıklarından çok daha fazla belirti var. Muayene bekleme listeleri, aile hekimliği çıkmazı, hekim beyin göçü, şehir hastaneleri rezaleti, sağlıkçılara şiddet vb.
Deniz Akgün
Kuduz hastalığının kontrolünde ʺtek tıp, tek sağlıkʺ yaklaşımı
Kuduz gibi zoonotik bir hastalığın 21.yüzyılda görülüyor olması tek sağlık yaklaşımını içerecek şekilde koruyucu sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi gereğine işaret ediyor.
Deniz Akgün
Ücret ne kadar yüksek olursa olsun....
Robert Owen 1816 yılında yazdığı bir yazısında çalışanların yüksek ücret alanlarının bile sefil bir yaşantıya sahip olduklarını belirtmekteydi.
Osman Öztürk
Yirmi yılın bilançosu: Kamu sağlık sistemi çöktü
Bundan yirmi yıl önce, 3 Kasım 2002’de iktidara gelen AKP’nin sosyal politika alanında öne çıkan alanlardan biri sağlık oldu. Bugün itibarıyla yirmi yıl öncekinden çok farklı bir sağlık sistemiyle karşı karşıyayız.
Ali Tolga Ersoy
C-19
COVID-19 ÜÇ YAŞINDA!
Sebiha Kablay
Herkes İşveren veya İşveren Vekili Olabilmeli mi?
“İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Denetim Sorunu-Piyasaya Teslim Edilmiş Bir Denetim (?)” başlıklı yaklaşık altı ay önce yazdığım payda; iş güvenliği denetiminin piyasaya bırakıldığını belirtmiştim.
Gamze Burcu Gül
Yoksulluk Sağlıklı Beslenmeyi de İmkânsız Hale Getiriyor
Toplum sağlığı önünde çok önemli bir engel olan yoksulluk, sağlıklı beslenmeyi de imkânsız hale getiriyor. Çünkü yoksul insanlar tek tip, dengesiz ve enerji yoğunluğu yüksek gıdalarla beslenmek durumunda kalıyor.
Deniz Akgün
Meslek örgütlerinin özerkliği nasıl güçlendirilebilir?
TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı´nın kimyasal silah kullanımı iddialarıyla ilgili adli tıp uzmanı kimliği ile yaptığını söylediği açıklamalar, meslek örgütlerinin kurumsal bağımsızlığını ortadan kaldırmaya yönelik tartışmaları yeniden gündeme getirdi.
Deniz Akgün
1984-1985 İngiltere madenci grevinden Amasra maden faciasına
1984 yılında İngiltere´de gerçekleşen kömür madencileri grevinin seyri dünyada yeni bir dönemin başlangıcına işaret etmekteydi. Bu grev bazı özellikleri açısından madencilik tarihi açısından önem taşımaktaydı.
Bayazıt İlhan
Hastane kapatmalarda önemli kazanımlarımız var
Ankara’da Etlik Şehir Hastanesi’nin açılması nedeniyle kapatılacak hastaneleri kurtarmak, kapatılmamasını sağlamak için uzun süredir yürütülen mücadele var.
Deniz Akgün
Maden kazalarının yönetimsel nedenleri
1970´li yıllara gelinceye değin madencilik hem ülkemizde, hem de dünyanın pek çok ülkesinde devlete bağlı kuruluşlar tarafından yürütülmekteydi.
Candan Coşkun
“Hekimliğin Anlamını Değiştiren” Yönetmelik: “Suça” TEŞVİK
Yılın hikayesine dönüşen, Meclis’ten geçen geri çekilen, dile düşürülen hekim maaşları için 16 Haziran 2022 tarihinde 14 maddelik bir kanun çıktı. Kimsenin anlamadığı şifre gibi kanun gibi Sağlık Bakanı da yönetmeliği işaret ediyor: Bir gün bir yönetmelik okudum hayatım değişti diyeceksiniz! “Hekimliğin anlamını değiştirecek yönetmelik” cümlesini kuruyordu.
Alper Aktaş
NE PERFORMANS NE TEŞVİK… YAŞASIN EMEĞİN GERÇEK HAKKI…
“Günümüzde kaçımız bize para, itibar ve statü getirmesi söz konusu değilse, avukat ya da hekim olmayı -yıllarını hukuk ya da tıp öğrenimine vermeyi- isterki? “
Deniz Akgün
İlaçta dışa bağımlılığı konuşma zamanı
Türkiye´de yaşanan ilaç krizinin nedeninin uygulanan neoliberal politikalar olduğunu belirtmek gerekir. Kamu kurumlarının ilaç gibi stratejik sektörlerde üretim yapmasını yanlış ve gereksiz bulan neoliberal görüşe bağlı kalınması durumunda ülkemizde ilaç krizine kalıcı çözüm bulunması olanaklı görünmüyor.
Cem Kılınç
Eczacılar Kimlerle ʺEmpatiʺ Kurmalı: İlaç Tekelleriyle mi, Yoğun Bakımdaki Çukurovalı Çocukla Mı?
Ülkemizde uzunca bir süredir ʺilaç yokluğuʺ konuşuluyor, birçok mecrada değişik veçhelerden ele alındı. Şu günlerde bu konuyu dile getirirken halk sağlığının çıkarıyla kaderini ortaklaştırması gereken eczacılar, meseleyi kamuoyuna aktarırken kavram setini doğru yerden kurmakla da mükellef.
Deniz Eryılmaz
BÜYÜK ECZACI MİTİNGİ ECZACILIK ÖĞRENCİLERİ İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?
Yaşanan sorunların ne kadar merkezinde olursak bazen o kadar yabancılaşabiliyoruz bu sorunlara yani kanıksayabiliyoruz. Gözümüze bir perde iniyor ve bu sorunlarla başa çıkma yolunu kendi içimizde buluyoruz bir çözüme ulaşmamış dahi olsa.
Bayazıt İlhan
Eczacılar neden eylem yapıyor?
Eczacılar yıllardır yaşadıkları sorunları anlatıyorlar. Bırakın çözüm bulmayı işlerin kötüye gitmesiyle canları daha çok yanıyor. Mevcut iktidarın ortaya koyduğu piyasacı sağlık politikaları ilaçta da etkisini gösterdi.
Güray Kılıç
42 Milyar Nerede?
Sağlık Bakanlığına SGK tarafından hastaların tedavisinde kullanılması amacıyla verilen 42,3 milyar TL nereye harcandı? Yoksa bu para şehir hastanelerinin kira ve diğer müşteri garantili hizmet bedelleri için şirketlere mi aktarıldı?
Bayazıt İlhan
Ankara´nın ikinci ʺçılgın projesiʺ Etlik Şehir Hastanesi açılırken
Yıllardır açılışı ertelenen, Yaklaşık 3800 yataklı dev bir yapıdan söz ediyoruz. Böylelikle 2011 seçimlerine giderken Ankara için tanımlanan ikinci ʺçılgın projeʺ de tamamlanıyor (Diğeri Bilkent Şehir Hastanesi idi).
Gamze Burcu Gül
SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM, SAĞLIKTA ŞİDDET İÇİN DE MİLAT SAYILIR
Ülkemiz bir şiddet sarmalında. Trafikte şiddet, kadına, çocuğa, hayvana şiddet… Sorunu çözmek için en ağır cezaların uygulanması önemli ama öncelikle bu şiddet dilinin bırakılması gerekiyor.
Cem Kılınç
Dünya Eczacılık Günü´nde eczacılardan ʺayaklanmaʺ çağrısı
Türk Eczacıları Birliği (TEB) ve 54 Eczacı Odası´ndan beklenen açıklama geldi. Son aylarda eczacılık camiasında bir ses yükseltmeye tanıklık ediyoruz. Eczacılığın tüm alanlarında yaşanan sorunlar arşa dayandı.
Bayazıt İlhan
Hastane kapatmalarda hem bildiğini okuma hem geri adım
Türkiye genelinde büyük sorun olan şehir hastaneleri gerekçe gösterilerek kapatılan hastaneler konusu en fazla Ankara´yı etkiliyor. Ankara´da Etlik Şehir Hastanesi bu hafta açılıyor.
Candan Coşkun
Görmezden Gelinen Götürdükleriyle: Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği
Hekim emeği ödeme modeli, ülkemin sağlık modelini belirler. Kamucu model, güvenceli sabit ücret öngörürken sağlığı piyasa malı gören model hekime, diğer tüm mesleklere baktığı gibi bakar ve hekime bir çalışan olarak sermayeye kazandırdığına göre değişen ücret verir.