Feride Aksu Tanık
Cumhuriyetin İkinci Yüzyılında Nasıl Bir Aşı Politikası İstiyoruz? (2)
Bağışıklama her yıl difteri, tetanos, boğmaca, enflüanza ve kızamık gibi hastalıklardan ölümü engelleyerek 3.5-5 milyon hayatı kurtarmakta. Günümüzde yirmiden fazla yaşamsal risk taşıyan hastalığa karşı koruyan aşılar var. Ancak aşılara erişimde ve temel çocukluk çağı aşılarının kapsayıcılığına ilişkin çok ciddi eşitsizlikler söz konusu.
Feride Aksu Tanık
Cumhuriyetin İkinci Yüzyılında Nasıl Bir Aşı Politikası İstiyoruz? (1)
Gün geçmiyor aşıya erişimle ilgili bir haber medyanın gündemine yansımasın. BCG, Çocuk Felci aşıları ile ilgili eksiklik tartışılırken Difteri Tetanoz ve Hepatit B aşılarının bir bölümünü üreten şirketin izin belgesinin askıya alındığı ifade edildi.
Cem Kılınç
HPV: Kanserin Bir Aşısı Var, Peki Ya Laiklik Yoksa? (3)
Peki, tüm bu bilimsel gerçeklere rağmen neden Sağlık Bakanı inatla 18 yaş sınırı koymakta, aşıları ulusal aşı takvimine alacaklarını duyurduğu konuşmasında “ülkemizin sosyal gerçekliklerinden kopuk kararlar alınmasının kimseye bir faydası yok” demektedir?
Cem Kılınç
HPV: Kanserin Bir Aşısı Var, Peki Ya Laiklik Yoksa? (2)
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün sitesinde hala bulunan “HPV Aşıları” adlı sunumda “HPV ve Servikal Kanserin Zamansal İlişkisi” grafiğinde HPV enfeksiyonun 18 yaşında zaten pik yaptığı görülüyor.
Cem Kılınç
HPV: Kanserin Bir Aşısı Var, Peki Ya Laiklik Yoksa? (1)
24 Kasım’da TBMM’deki Sağlık Bakanlığı Bütçe Görüşmeleri sırasında Fahrettin Koca şu sözleri sarf etti: “HPV aşısının uygulanması konusunda bir çekincemiz asla yok. Ancak ülkemizin sosyal gerçekliklerinden kopuk kararlar alınmasının kimseye bir faydası yok.
Bilge Ceydilek
serbest meslek hakkı hekimler tarafından içselleştirilebildi mi?
Hekimlerin serbest çalışma hakkını kısıtlayan 6 Ekim yönetmelik değişikliğinin önemini hekimlerin büyük bir kısmı içselleştirdi dersem kendimizi kandırmış olurum.
Deniz Akgün
Sözleşmeli aile hekimliği birinci basamak sağlık hizmetlerinin ruhuna uygun mu?
İllerdeki sözleşme yenileme komisyonlarının kararı ile bazı aile hekimlerinin sözleşmesi 2023 yılının başında ceza puanları gerekçesi yenilenmedi.
İlker Cebeci
YENİ YIL DİLEĞİM; DİŞHEKİMLİĞİ FAKÜLTELERİ KAPATILSIN
Her yılın sonunda, gelmekte olan yılda gerçekleşmesini istediğimiz hayallerimiz, yapmayı istediğimiz ve hedeflediğimiz şeylerle ilgili dileklerde bulunuruz.
Neslihan Sevim
AİLE DİŞHEKİMLİĞİNDE DÜNYADA İLK OLMANIN BEDELİ AĞIR OLMASIN !
Sağlıkta Dönüşüm Programının ağız diş sağlığı alanında etkisini göstermeye başlamasıyla beraber gerek toplumun ağız sağlığı göstergelerinde gerekse dişhekimliği mesleğinin saygınlığında olumlu bir gelişme olamadığı ortadadır.
Burak Yandımata
Mikroplastikler
2022 yılında ilk defa insan kanında mikroplastikler tespit edildi. Bu maddeler dışkıda hatta plasentada da bulunabiliyor. Bebeklerin dışkısında büyüklerden 10 kat daha fazla tespit edilmesi kullanılan biberon emziklerden olabileceği düşündürüyor.
Bayazıt İlhan
Cumhuriyet´in yüzüncü yılını tamamlarken sağlık
Sağlıkta eşitsizlikler tüm dünyada belirgin sorun olmaya devam ediyor. Hem ulusal hem de uluslararası ölçekte sağlık sistemi, ekonomik, siyasal, toplumsal eşitsizlikler sağlığımızı bozuyor.
Emirali Karadoğan
MESEM’ler eliyle yaratılan yeni olgu: öğrenci işçi sömürüsü
Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM); çocuk işçiliğinin kamu eliyle meşrulaştırıldığı, neo-liberal ideolojiye uygun bir şekilde, eğitimin metalaştırıldığı kurumların yeni adı.
Deniz Akgün
Brezilya´da agro-ekolojik açlıkla mücadele programı
Açlığı ve kötü beslenmeyi ortadan kaldırmayı hedefleyen tarım ve beslenme politikalarının yoksul ailelere beslenme yardımı sağlamanın ötesinde küçük çiftçiliği gözeten agro-ekolojik tarım uygulamalarına yönelmesi gerekir.
Bilge Ceydilek
HEKİMLERİN SERBEST ÇALIŞMA HAKKINA DARBE İNDİREN 6 EKİM YÖNETMELİĞİ
Türkiye´de çalışan hekimler olarak sağlıkta dönüşüm programı kapsamında 2002 yılından itibaren yaşadığımız hak kayıplarına bir yenisi daha eklenmek üzere.
Deniz Akgün
Adayın kim olduğu önemli mi?
Genel seçimlerde aday olacak kişilerin kimler olacağı 2023 sonrasında var olanlara alternatif politikaların tartışılıp tartışılmayacağı açısından önem taşıyor.
Gamze Burcu Gül
Seçim Güvenliğinde Sivil Toplumun Rolü
2023´te sağlığa, özgürlüğe, demokrasiye kavuşmak için kazanmamız gereken bir seçim ve irademizin sonuca tam olarak yansıması için korumamız gereken(!) sandıklar var. Bunu yapmak zorunda olup olmadığımız tartışılabilir de, gerçeklik maalesef karşımızda.
Candan Coşkun
Sağlıkta Dönüşümün Oksimoron Evresi
Oksimoron, birbiriyle çelişen ya da tamamen zıt iki kavramın bir arada kullanılması ve bu şekilde oluşturulmuş ifade olarak tanımlanıyor Wikipedia’da.
Candan Coşkun
Kamu Hastanesi Hekimlerinin Yarısı Sözleşmeli Yapılıyor.
16. 6. 2022 tarih ve 7411 sayılı şifre kanunun bir gizemi daha çözülüyor. Kamu hastanesi hekimlerinin yarısı sözleşmeye geçiriliyor.
Candan Coşkun
Uzman Hekimlerde yani Tedavi Hizmetlerinde Özel Hastane Hakimiyeti
Uzman Hekim istihdamı ve tedavi hizmetleri hızla özel hastanelere kaydırılıyor. On yıl önce, 2012‘de özel hastanelerde 21 bin uzman hekim çalışıyordu.
Özgür Erbaş
Borç tasfiyesini de düşünelim
Şehir hastanelerinin içinde olduğu finansmana dayalı ve dolayısıyla bunun ödemesi için çalıştırıldığımız sözleşme türlerinin nasıl sonlandırılacağına dair seçenekler bulunuyor.
Özgür Erbaş
Sağlık hakkı Anayasal bir sorundur ve çözüm öneriniz baktığınız yeri gösterir
Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Anayasa Değişikliği Önerisi başlıklı metin, pazartesi kamuoyuna açıklandı. Metin esas olarak hükümet sistemindeki değişiklik ile bağlantılı hükümler yanında düşünce ve ifade özgürlüğüne dair hükümlerde somut değişiklikler önermiş.
Cem Kılınç
Eczacı Mitinginden Gözlemler: Selamlaştılar... Selamlaştılar... Selamlaştılar... -2
Karşıdevrimden bir buçuk yıl sonra devrimcilerin yayın organı Die Rote Fahne´de kitlelerin trajedisi şöyle anlatılıyordu: ʺBerlin´de olup biten şey, belki de tarihteki en kitlesel eylemdi.
Cem Kılınç
Eczacı Mitinginden Gözlemler: Selamlaştılar... Selamlaştılar... Selamlaştılar... -1
Daha önce 16 Ekim´de yapılması planlanan ancak Bartın´da yaşanan işçi cinayetleri gerekçe gösterilerek ertelenen, sonrasında duyurulan tarih olan 27 Kasım´da, yani geçtiğimiz Pazar yapılan Eczacılık Mitingi´ndeydim ben de binlerce meslektaşım gibi.
Yücel Demirer
Sesli Düşünceler
“2023 ve sonrasına hazır mıyız?” sorusu üzerine Dinçer Demirkent´in zihin açıcı vurgularıyla düşünmüştük. Tartışmanın artçı sarsıntılarıyla meşgulken Eriş Bilaloğlu’nun konuya ilişkin notları çıkageldi. FORUMSAĞLIK’ın rahatlık sunan tartışma ortamında, bu bağlamda sesli düşünmek istedim.
Deniz Akgün
Uyusturucu sorununun çözümü için çok sektörlü toplum ruh sağlığı hizmeti
Toplum ruh sağlığı sorunlarının ulaşmış olduğu boyut sağlık hizmetlerinin klinik hizmet paketinin ötesine geçen yeni bir anlayışla ele alınmasını zorunlu kılmaktadır.
Eriş Bilaloğlu
Sağlık hizmet sunumu için uygun olmayan bu hastaneleri ne yapacağız?
Ulaşılabilirlik de çok önemli bir başlık, ulaşım maliyeti, zaman vb nedenle de ŞH gidiş bir sorun ve bu nedenle merkezlerde yer alan daha kolay ulaşılabilir olan özel sağlık kuruluşları zorunlu olarak tercih edilebiliyor.
Eriş Bilaloğlu
Şehir hastaneleri ʺyükünüʺ toplum yararına hafifletmek mümkün!
Şehir hastaneleri (ŞH) kamunun üzerinde yük olmaktan nasıl çıkartabiliriz ve sağlık örgütlenmesinde yarattığı modeli nasıl değerlendireceğiz? Ana iki soru budur.
Nazan B. Aksaray
Şehir Hastaneleri: Ne Yapmalı?
17 Kasım 2022’de yapılan “Şehir Hastaneleri: Ne Yapmalı” forumu çok yararlı oldu benim için. Öncelikle toplantı için Dr. Eriş Bilaloğlu’na, Av. Özgür Erbaş’a, Prof. Dr. Uğur Emek’e ve tüm katılımcılara teşekkür etmek isterim.
Gamze Burcu Gül
BİLİMSEL DİŞHEKİMLİĞİNİN 114. YILI
22 Kasım´ın ʺDişhekimliği Günüʺ kabul edilmesinin nedeni, Prof. Ziya Cemal Büyükaksoy tarafından Tıp Fakültesi Muallimler Meclisi´nin zabıt defterinde bulunan Dişçi Mektebi bütçesinin 22 Kasım 1908´de Maarif Nezareti´ne gönderilmesidir.