Türkiye´de deyim yerindeyse ʺkısa bir aradan sonraʺ hekimler ve sağlık çalışanlarının itirazlarını yükselttiği bir dönem yaşanıyor. Pandemi sonrasında artan sıkıntılar, yükselen şiddet, iş yükü ve çalışma koşullarına ilişkin talepler 2021 ve 2022 yıllarında alanda bir hareketliliği beraberinde getirmişti.
14 Mayıs seçimlerinin üzerinden 2 ay geçti. Değerlendirmek için kısa bir süre olarak düşünülebilir ancak hayat bizim değerlendirme yapmamız için durup beklemiyor, devam ediyor ve yeni ya da yeniden önümüze çıkan gündemleriyle bizi meşgul ediyor.
Haklısın Bayazit. Ben de İngilterede 200-300 yıllık hastaneler gördüm. İçi modern ama dışı aynen korunmuş. Arka taraflarına yeni bir ek bina yapılmış. ama genel görünümü bozmuyorlar.
Çok değil daha geçen hafta yeni kurulmuş bir şehir hastanesinde muayene olan bir yakınımdan, bildiğim hasta-sağlıkçı-hastane sözlüğünde, benim kuşağımın hastane kültüründe yer almayan yol ve yordamlar dinledim.
Bu konuyu olması gerektiği gibi, bilimsel, sağlık hizmetlerinin ihtiyacına göre, kente ve tarihe hürmet ederek ele alabiliyor muyuz? Pek çok soruya olduğu gibi buna da olumlu cevap veremiyoruz.
Ankara´da böcek ilacı uygulaması sonrası ortaya çıkan ve 2 kişinin ölümü ile sonuçlanan zehirlenme olayı akla popüler ʺKimin umrundaʺ şarkısının sözlerini getiriyor.
Geçtiğimiz hafta Alanya´da bir aile hekimi, Dr. Melek Bağçe görevli olduğu aile sağlığı merkezinde boşanma sürecinde olduğu eşi Mustafa Bağçe tarafından katledildi.
Dün arabamı tamire götürdüm. Usta AKP´li. Bana Erdoğan´ı övdü ʺ Cumhurbaşkanlığı kutlama törenine katılan 70 milletin liderine nasıl da ʺAminʺ dedirtti ama ? ʺ dedi.
Sağlık seçimde gündem olamadı. Üstelik sadece sağlık değil pek çok yaşamsal konu tartışılamadı. Özelleştirmenin ve fırsat eşitsizliğinin, dinselleşmenin bu kadar yaygınlaştığı eğitim de gündem olamadı.
ʺYanlış içerik paylaşımının riskleri bilinmektedir. Bu konuda çevrimiçi (online) ortamların süreci hızlandırdığına dair son dönemlerde verilerde artış görülmektedir.
Kamu sağlık örgütünün Çevre Bakanlığı´nın laboratuvarları ve gerekirse kendi laboratuvarlarındaki teknik alt yapıyı güçlendirmek suretiyle bölgedeki asbest maruziyet riskinin en az düzeye indirilmesine yönelik çalışmaların organizasyonu işini üstlenmesi gerekiyor.
Deprem bölgesinden gelen sonuçları gören iki dirhem yardımda bulunmuş tuzu kuru ʺorta sınıfʺ düzen ʺmuhalifiʺ on binlercesi ölüp yüz binlercesi travmalar içinde kıvranan halka ahlaksız yakıştırmalarla ahkam kesip, iki dirhemini helal etmediğini beyan ediyor.
Seçimi kimin kazandığı henüz netleşmedi. Ancak neoliberal politikalar nezdinde seçime katılan ittifakların programsız oluşlarının seçimin kaybedilen tarafı olduğu söylenebilir.
Bireysel aydınlanmamda emeği olan yetkili sendikanın gelmiş geçmiş bütün yönetici ve üyelerine gecikmiş bir teşekkür ve yine gecikmiş bir özeleştirinin kamuoyu önünde yapılması tarafımca zaruri olarak değerlendirildiğinden, bu metni siz değerli dostlarla da paylaşmak istedim.
Merhabalar atama bekleyen bir sağlıkçıyım. Tıbbi laboratuvar teknikleri mezunuyum
Bölümüm 84.8 ile kapattı. Yılda 10 bin mezun veriyor. Atanma ihtimalim hiç yok.
Dünya tarihinin gördüğü en büyük nükleer kaza olan Çernobil faciasının 37’nci yıl dönümünde Akkuyu Nükleer Güç Santrali´ne (NGS) Rusya’dan gelen “taze” yakıtın müjdesi verildi. Okuyunca tuhaf geliyor, değil mi?
COVID-19´dan korunmada, mRNA aşıları, ağır hastalık, hastaneye yatış ve ölümü belirgin şekilde azaltmaları nedeniyle oldukça etkili bulundu ve yaygın kullanıldı.
Pandeminin başlangıcı ve ardından kısa sürede aşı geliştirilmesi “kurtarıcı” olmuştu. Bu aşamadan sonra nasıl bir aşı uygulaması öngörülüyor? Netleşen ve önerilen bir takvim var mı?
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), tarafından 27 Nisan 2023’te yayımlanan COVID-19’a ilişkin haftalık durum raporunda dünya genelinde olgu ve ölüm sayılarının giderek azaldığı ancak Güney-Doğu Asya ve Doğu Akdeniz’de genel eğilimin aksine olguların ve ölümlerin artmaya devam ettiği bildirilmiştir.
14 Mayıs genel seçimlerinin gözden kaçırılmaması gereken önemli özelliklerinden birini bu seçimin cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi kapsamında yapılıyor olmasıdır.
Merhabalar Tıbbi laboratuvar teknikleri bölümü mezunuyum. Kpss´den 82.1 puan aldım. Neredeyse atanma ihtimalim hiç yok.
Nedeni ise devlet, şehir hastanelerindeki taşeron sorunu.
Değerli Forum Sağlık okurları, ben yazmaktan usandım, sizler de büyük bir ihtimalle okumaktan usandınız ama Devlet onayı ile yurt dışından temin edilen ilaçlar ile ilgili en önemli olan Türkiye’de analiz basamağı hala ısrarla pas geçiliyor. Nedenini anlamak ise benim açından pek mümkün değil.
Geçen hafta Adalet ve Kalkınma Partisi 2023 Seçim Beyannamesi´ni törenle sundu. “Türkiye Yüzyılı İçin Doğru Adımlar” başlığını taşıyan ʺprogramʺ bazı bölümleriyle, sanki 21 yıllık iktidar partisinin değil, iktidara yeni talip olmuş bir partinin programı olarak servis ediliyor.
Türk Toraks Derneği geçtiğimiz hafta seçime girecek siyasal partilere uzmanlık alanlarına ve genel olarak sağlığa dair tespit ve önerilerini yazılı olarak gönderdi. Çok önemli noktalar var.
Son olarak şunu belirtmek isterim. Ben eski bir TİTCK çalışanıyım. 2014 Mart ayında başladım ve 2019 Kasım ayında kabul edilmeyen istifa dilekçemle kendimce bir aksiyon alarak TİTCK’dan ayrıldım.
İlgili hekimleri, hastaneleri ve de tedarik zincirindeki paydaşları bilgilendiren ve haftada bir düzenli olarak TİTCK web sitesinde yayımlanan “Yurt Dışı İlaç Listesi” neden 27.01.2023 tarihinden itibaren yayımlanmıyor? (Erişim Tarihi: 02.04.2023: https://www.titck.gov.tr/dinamikmodul/44)