Koç Holding Sağlık Alanına Yoğunlaşıyor

Sağlık sektörü, küresel kapitalizmin en değerli yatırım ve kârlanma alanlarından birisidir. Sağlık sektöründeki sermaye dinamiği, hemen her alanla ilişkilenerek “örümcek ağı kapitalizmi” olarak da anılan bir yayılma eğilimindedir. Sağlık alanındaki yatırımların önemli özelliklerinden birisi ise, orta-yüksek ve yüksek teknolojili üretim kapasitesini genişletme yoluyla sermayenin değerlenmesini hızlandırmasıdır. Bu da sermaye birikimine ivme kazandıran bir faktördür.

Küresel sağlık sektörünün büyüklüğüne dair pek çok rakam anılmaktadır. Sağlık ürünleri ve hizmetleri büyüklüğü için 1.8 trilyon dolar, tıbbi cihaz sektörü büyüklüğü için -2030’a kadar- 800 milyar dolar, ilaç pazarı büyüklüğü için 1,6 trilyon dolardan bahsedilmektedir.

Sektördeki sermaye yoğunlaşması doğal olarak pazarın oligopol bir niteliğe bürünmesine yol açarken, satın alma ve birleşme işlemlerini artırmaktadır. Ernst & Young analistlerine göre sağlık alanındaki satın alma ve birleşme işlemlerinin 2023 yılı büyüklüğü 191 milyar dolardır.

Türkiye kapitalizminde de sağlık alanı küresel trendlere adapte olarak yeniden şekillenmektedir. Bunun en çarpıcı örneklerinden birisi, Türkiye tekelci sermayesinden Koç Holding’in son yıllardaki sağlık yatırımlarıdır. Holding; hizmet sunumu, medikal teknoloji ve biyo-farma pazarına yönelmektedir.

Bu yıl içerisinde sağlık sektöründeki etkinliğini artırmak için Kemer Medical Center Özel Sağlık Hizmetleri A.Ş.’ye ait 7 hastaneyi satın aldı.

Yılda yaklaşık 230 milyon adet üretimi bulunan, Aselsan’la da kalp damar cerrahisi alanında ortak çalışması yapan Bıçakcılar Tıbbi Cihazlar şirketini satın aldı.

Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na yaptığı son açıklamada, Stembio Kök Hücre Teknolojileri AŞ'nin yüzde 65'inin Koç Holding Anonim Şirketi tarafından satış yoluyla devralınması için Rekabet Kurulu'na başvurduğunu belirtti.

Bunlar sağlık alanında öne çıkan son dönem yatırımları olup, Holding’in hâlihazırda sigorta alanında yatırımları bulunmaktadır.

Şüphesiz bu ölçekte bir sermaye hareketliliğinin arkasındaki nedenlerden birisi, COVID-19 sonrası dönemde oluşan sağlık krizinin getirdiği “fırsat”lardır. Salgının sağlık, siyaset, toplumsal düzeylerde yarattığı tahribat sıçrama tahtası olarak görülmektedir. Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu resmi internet sitesinde konuya dair şunları açıklamıştı: “Pandemi döneminde ürettiğimiz mekanik ventilatör ve geliştirdiğimiz yüksek akışlı oksijen terapi cihazı vesilesiyle Koç Yaşa şirketimizi kurduk.”

Türkiye’nin en büyük şirketlerinden olan Koç’un sağlık alanındaki yatırımları için verilen teşvik ve destek kapsamına dair bir bilgi yer almıyor ancak teşvik mevzuatına göre yararlanmama ihtimallerinin düşük olduğunu belirtmek gerekiyor.


Yorumları görüntülemek için giriş yapmalısınız.