Çocuk İşçilerin Yetişkinlik Dönemi

Axel, masada dalgın otururken kızının seslenmesini duymadı. Unutkanlığı günden güne artıyordu. Bugün Doktoru demans tanısı koymuştu. Kızı; “Baba çorbanı içmemişsin” dedi. Axel, elindeki kaşığı düşürdü. Kızının  ses tonundaki yükseklikle irkilmişti.

Axel önündeki çorbası, “Basler Mehlsuppe” ye baktı. Çocukluğu aklına geldi. Babası öldükten sonra yoksulluk nedeniyle o dönemde İsviçre’deki Verdingkinder uygulamasıyla ailesinden koparılıp kırsal bir çiftliğe işçi olarak çalıştırılmaya gönderilmişti. Unutkanlığı artıyordu ama geçmişi çok iyi hatırlıyordu. Bu çorba onu çocukluğuna götürmüştü. Bakışlarını  yavaşça çorbadan  kızına doğru kaydırıp yüzünde endişe ve iğrenme tarzında bir ifadeyle; “Ralf’lerin çiftliğinde Verdingkiner çocuklarına kötü davranıyorlar mı? Basler Mehlsuppe içebiliyorlar mı?” dedi. Kızı; “Baba, 1960’da Verdingkinder uygulaması yürürlükten kalktı.”  dedi ama Axel, kızını dinlemiyordu. Zihni hala geçmişteydi.  “Ralf çok zalimdi. Yatak bile vermemişti bana, ahırda yatıyordum. ” diye mırıldandı. Kızı, “Baba yine geri sardın” dedi.

 

Yukarıdaki, benim kurgum ama 1960’lara kadar İsviçre’de Kilise ve Çiftçiler Birliğinin organizasyon yürütücülüğü ile yapılan Verdingkinder uygulamasıyla; Yoksul, ailesi boşanmış, yetim/öksüz kalmış,anne/babası cezaevinde olan ya da suç işlemiş çocuklar ailelerinden koparılıp çifliklere verilip “Kurtarılıyordu.” Bu çiftliklerde fiziksel,duygusal,cinsel istismar dahil kötü uygulamaya maruz kalmışlar.

 

İsviçre’de geçmişlerinde Verdingkinder öyküsü olan kişilerin yaşlılık döneminde, daha yüksek depresyon,demans, daha fazla fiziksel hastalık, vasküler risk faktörü, sağlık semptomu, stres ve daha düşük refah bildirildi. Çocuk işçiliğinin olumsuz etkileri bu kişilerin çocuklarında da “psikolojik dayanıklılığın düşük olması, anne/baba çocuk arasında daha az duygusallık, daha fazla cezalandırıcılık, daha fazla çocukluk sıkıntısı ve travması vb.” etkisi olduğu saptanmış.

 

İsviçre refah seviyesi açısından dünyada ilk sıralarda. Geçmişte İsviçre’de çocuk işçi olarak çalışan kişiler, fiziksel ve ruhsal sorun geliştirme açısından bir çok risk içeriyor ve çocuklarında da olumsuz bazı sağlık etkileri görülüyorsa, peki refah açısından İsviçre’nin çok gerisinde olan ülkemizdeki çocuk işçilerin bugünü, yarını, yaşlılıkları, kuracakları aileler, çocuklarını nasıl bir gelecek/yaşam bekliyor?

 

Kaynaklar;

Transgenerational aspects of former Swiss child laborers: do second generations suffer from their parents' adverse early-life experiences?

Health, stress, and well-being in Swiss adult survivors of child welfare practices and child labor: Investigating the mediating role of socio-economic factors

İsviçre'nin 'köle' çocukları - DW Türkçe(https://www.youtube.com/watch?v=H-aCtmZ2_ao)

 

 

 


Yorumları görüntülemek için giriş yapmalısınız.