Sağlık Bakanlığı 2024-2028 Stratejik Planı Bakan değişmeden kısa süre önce yayımlandı.
Forum Sağlık 2023 yeni Stratejik Plan´ı detaylı gündem yapacak. Öncesinde bu stratejik plan ne vadediyor,...
İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi´nin yapımı bir yılan hikayesi. 2015´de temeli atılan hastane 3 yılda bitecekti, 8 yıl oldu, açılışı defalarca ertelendi. Sahi, bu gecikmeden ötürü yüklenici firmalara bir müeyyide uygulanıyor mu?
Bu konuyu olması gerektiği gibi, bilimsel, sağlık hizmetlerinin ihtiyacına göre, kente ve tarihe hürmet ederek ele alabiliyor muyuz? Pek çok soruya olduğu gibi buna da olumlu cevap veremiyoruz.
Merhabalar Tıbbi laboratuvar teknikleri bölümü mezunuyum. Kpss´den 82.1 puan aldım. Neredeyse atanma ihtimalim hiç yok.
Nedeni ise devlet, şehir hastanelerindeki taşeron sorunu.
Şehir hastanelerinin oluşturduğu kara deliğe ne büyüklükte bir kamu kaynağının düşüp kaybolduğunu bulma çabası bir tür ata sporuna döndü malum. Kimi belgelerden iz sürüp bir tutara ulaşabilenler ʺbuldum!ʺ diyerek koşmaya başlıyor.
Şehir hastanelerinin içinde olduğu finansmana dayalı ve dolayısıyla bunun ödemesi için çalıştırıldığımız sözleşme türlerinin nasıl sonlandırılacağına dair seçenekler bulunuyor.
Ulaşılabilirlik de çok önemli bir başlık, ulaşım maliyeti, zaman vb nedenle de ŞH gidiş bir sorun ve bu nedenle merkezlerde yer alan daha kolay ulaşılabilir olan özel sağlık kuruluşları zorunlu olarak tercih edilebiliyor.
Şehir hastaneleri (ŞH) kamunun üzerinde yük olmaktan nasıl çıkartabiliriz ve sağlık örgütlenmesinde yarattığı modeli nasıl değerlendireceğiz? Ana iki soru budur.
Ankara’da Etlik Şehir Hastanesi’nin açılması nedeniyle kapatılacak hastaneleri kurtarmak, kapatılmamasını sağlamak için uzun süredir yürütülen mücadele var.
Yıllardır açılışı ertelenen, Yaklaşık 3800 yataklı dev bir yapıdan söz ediyoruz. Böylelikle 2011 seçimlerine giderken Ankara için tanımlanan ikinci ʺçılgın projeʺ de tamamlanıyor (Diğeri Bilkent Şehir Hastanesi idi).
Türkiye genelinde büyük sorun olan şehir hastaneleri gerekçe gösterilerek kapatılan hastaneler konusu en fazla Ankara´yı etkiliyor. Ankara´da Etlik Şehir Hastanesi bu hafta açılıyor.
Kamu özel işbirliği denilen finansman modeli kullanılarak yapılan şehir hastaneleri ile ilgili pek çok sorun var. Önemli konulardan biri bu hastaneler gerekçe gösterilerek en köklü ve en önemli hastanelerimizin sırayla kapatılması.
Bu hastaneler: Onkoloji Hastanesi, Dışkapı Yıldırım Beyazıt Hastanesi, Dr. Sami Ulus Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, Etlik Zübeyde Hanım Doğumevi ve Ulucanlar Göz Hastanesi. Her biri eğitim ve araştırma hastanesi vasfında, sadece Ankara’ya değil, tüm Türkiye’ye hizmet veren, özellikle yoksul yurttaşlarımız için vazgeçilmez hastaneler.
Doktora tezimin alan araştırması için Adana ve Mersin Şehir Hastaneleri'nde yaptığım görüşmelerde acil servislerin alan büyüklüğü nedeniyle hastaların acil servislerde kaybolduklarını, asistan hekimlerin bırakın uzman bir hekimi...
COVID-19 salgını sağlık hizmeti verilen mekanların doğal yollardan havalandırılmasının ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Hastane mimarisinde dikkat edilmesi gereken bu temel gerçeğin neredeyse hiç dikkate alınmadığını görüyoruz.
Resmi rakamlarla Türkiye'de dün 111 bin 157 COVID-19 vakası ve bu hastalıktan 248 can kaybı bildirildi.
Omicron varyantı ile birlikte Türkiye dahil tüm dünyada vaka sayıları ve ölümler artarken Sağlık Bakanı “müsterih olunuz” diyor. Böylesi bir tabloda Sağlık Bakanı’nın salgını hafife alan mesajlarını bilim çevreleri hayretle karşılıyor.
Şehir hastaneleri gerekçe gösterilerek hastane kapatma hazırlıkları devam ediyor.
Etlik Şehir Hastanesi nedeniyle kapatılacak hastaneler arasında Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi de var.
2022 Yılı Yatırım Programının Kabulü ve Uygulanmasına Dair Kararın Sağlık Bakanlığı bölümünde "şehir hastaneleri kullanım bedeli ve zorunlu hizmet geri ödemesi projesi" ifadesi ile üstündeki satırda da "AB Hibesi" ifadesi bulunuyor.
Bayazıt ilhan’ın ve Sultan Özer’in söz ettiği, kapatılan hastanelerin açılması ve kapatılması planlanan hastanelerin kapatılmaması talepleri, “Sağlık hizmetine erişim” konusuyla dolaysız bağlantılı gibi geliyor. Sultan Özer’in Medyaport’ta link verdiği izlenimlerde yurttaşların hizmete erişimde daha zorlanacakları kaygısı taşıdıklarını gösteriyor.
Etlik Şehir Hastanesi için kapatılması istenilen Dr. Sami Ulus Kadın ve Çocuk Hastanesi önünde basın açıklamasını hem gazeteci olarak izledim, hem de Kızılırmak Yerel Dernekler Federasyonu Genel Sekreteri olarak yer aldı.
Hastenemi Açın Platformu'nun açıklamasında bu çok iyi ifade ediliyor:
"Ankara Şehir Hastanesi gerekçe gösterilerek kapatılan hastaneler nedeniyle yaşananları hatırlarsak bu beş hastanemiz kapatılınca neler olacağını da anlayabiliriz.
Bugün Ankara'da her alanda örgütlü 122 kurumun oluşturduğu Hastanemi Açın Platformu, Etlik Şehir Hastanesi'nin açılması gerekçesiyle kapatılacağı söylenen Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi önündeydi.
Şehir hastaneleri, yeni bir sağlık hizmeti üretim mekânı ve çalışma örgütlenmesi olarak sağlık emek sürecinde yaşanan klinik otonomi ve inisiyatif kaybı, denetimin ve gözetimin yoğunlaşması, sağlık çalışanları arasında rekabetin teşvik edilmesi ve mesleki dayanışmanın ve kolektif mücadelenin azalması gibi süreçleri derinleştirmektedir.
Eskişehir Şehir Hastanesi, doktorların beş dakikada bir hasta bakmasının tıbben değilse de mali olarak zorunlu olduğuna karar vermiş olsa gerek "on dakikada iki" randevu açmıştı.