Eriş Bilaloğlu
Sağlık bakanlığı 2024-2028 Stratejik Planı: Ruhu yok!
Sağlık Bakanlığı 2024-2028 Stratejik Planı´nın (28SP) kamuoyuyla paylaşılmasının üzerinden 6-7 ay geçti. Gecikmiş olsa da Forum Sağlık 2023 gündem yaptı (https://www.youtube.com/embed/sbmgWEEK2TI?si=3IM7MZ6fl7zANcXn). 28SP gerek genel çerçevede...
Bayazıt İlhan
Sağlık Bakanlığı Stratejisi üzerine
Sağlık Bakanlığı 2024-2028 Stratejik Planı Bakan değişmeden kısa süre önce yayımlandı. Forum Sağlık 2023 yeni Stratejik Plan´ı detaylı gündem yapacak. Öncesinde bu stratejik plan ne vadediyor,...
Ali Boray Başcı
Bu ceket bize uymaz...
05.02.2024 tarihli meclise sunulan Sağlıkla İlgili Kanun Teklifinde;  beşeri tıbbi ürünün analiz süreçlerini ruhsatlandırma bitikten ve piyasaya ürün arz edildikten sonra yapılmasına dair öneri bulunmaktadır. Bu konuda, geçmiş dönemlerde haberlere...
Bayazıt İlhan
Sözleşmeli hekim sayısının artışı ne anlama geliyor?
Sağlıkta bir torba yasa daha iktidar partisi milletvekilleri tarafından TBMM Başkanlığı´na sunuldu. Pek çok düzenleme içeriyor. Forum Sağlık 2023´de tartışılmasında yarar var. Bir yerinden başlamak için, sözleşmeli...
Bayazıt İlhan
Dr. Metehan Akbulut´a
Dr Metehan Akbulut´u, Forum Sağlık 2023´ün çok değerli hekimini, emektarını geçtiğimiz hafta kaybettik. İyi hekimlik, emek, demokrasi, barış, özgürlük mücadelesinin her alanında bir insan nasıl yer...
Bayazıt İlhan
Yeni yılın başında sağlığımız
Öncelikle vurgulamak gerekir ki, sağlık fiziksel, ruhsal ve sosyal tam bir iyilik hali olduğuna göre değerlendirmesi de bütünlüklü olmalı. Düzenli ve yeterli gelirimizin olmasından tutun,...
Metehan Akbulut
Şiddeti doğuran ve besleyen sistemin kendisi
Dün Konya da yaşanan vahşice saldırı, basit münferit bir saldırı veya birkaç kendini bilmezin hastalıklı ruh yapıları ile açıklanamaz. Bir kez daha altını çizmekte yarar var, yaşananlar salt bir güvenlik sorunu da değildir.
Moderatör
Artık sözün bittiği yerdeyiz
“Şiddet yasası çözüm olamaz ama caydırıcıdır. Toplumsal iklim değişene, insanlarımız birbirine daha saygılı olmayı öğrenene kadar yapılması gerekli bir düzenlemedir”
Candan Coşkun
Kamu Hastanelerinde Hekime Negatif Performans Dönemi Başlıyor!
Hangi memur bordrosundaki maaşının yarısını ek ödeme alabilmek için devlete borçlanıyor? Diye sorayım; cevap hekimler. Devlet 100 bin doktorun emeğine gözünü dikmiş durumda, yoksullaştılacak kamudan ayrılmaya zorluyor. Bize mecburi hizmet borçlusu, asistan yeter deniyor. Bedava sağlık bu kadar olur herhalde iktidara göre!
Bayazıt İlhan
Tıbbi uygulama hatalarını azaltmak için ne gerekiyor?
İyi sağlık hizmeti için olmazsa olmaz koşul olası hataları en aza indirecek biçimde organize etmektir. Hekimler ve sağlık çalışanlarının nitelikli eğitiminden tutun çalışma koşullarına, sağlık kurumlarının altyapısı ve donanımına, hastalara yeterli zaman ayrılabilmesine kadar her şey bununla ilişkilidir.
Candan Coşkun
SAĞLIKTA TİCARİLEŞTİRMENİN GİZLİ HALKASI: KAMU HASTANELERİNİN NİTELİKSİZLEŞTİRİLMESİ
Sağlıkta dijitalleştirme o kadar ileri gitti ki siyaset, örgütlenme, sendika bile artık sanal. Hani o kadar sanal ki; anlamı çözülemeyen 12 madde olarak Meclis’ten geçen yeni performans sistemini, sağlık bakanlığı koltuğunu da işgal eden sağlık holding sahibi, 50 fenomen ile 7,5 saat toplantı yapıyor.
Ergün Demir
Kenan Evren’den AKP İktidarı’na Değişen Bir Şey Yok: Yine Göze Batan Hekimlerin Maaşları…
Siz bakmayın hekimleri, sağlık çalışanlarını alkışlatıp, hakları ödenmez diyen söylemlerine… Meclis tutanaklarına göre hekimlerin mali hakları için yapılan düzenlemeler…
Candan Coşkun
Özel Hastanede Can Pazarı-paran kadar sağlık-
Kamu ödemesi üstüne iki kat cepten ödeme alan özel hastaneler bununla yetinmiyor. Beş hatta on kat fazla ücret talebi sıradanlanmış durumda. Hani o kadar ki; özel hastanenin görünümünün lüks olmasına göre artarak yüzbinlerce lira alınıyor hastalardan...
Selçuk Atalay
Ben de oradaydım
Gezi davasından çıkan bu hukuksuz, korkunç cezaları ben beklemiyordum. İnsanlığa, vicdana, adalete inanan hiç kimse de, bu saçmalığı, bu derece acımasızlığı beklemez diye düşünüyorum.
Özlem Azap
Haftaya maskeleri çıkaralım mı?
Pandemiye ilişkin kuralların gevşetildiği ancak halen olgu sayılarının ve virüse ilişkin durumun izlendiği yerlerde örneğin ABD´de, Philadelphia´da yeni kararlar alındı.
Mustafa Güler
Nihayet açıklandı kadrolar, ama ne kadro!
Tıpta uzmanlık eğitimi için açılan kadrolar her zaman sınavdan önce, sınav kılavuzunda açıklanırken; 6 Mart´ta yapılan Tıpta Uzmanlık Sınavına giren adaylar, kadroları ancak 43 gün sonra görebildiler.
Mustafa Güler
Kanun yürürlüğe girdi
Sağlık Bakanlığı adına yapılan uzmanlık eğitimlerine bağlanan mecburi hizmeti kaldıran; diğer yandan istifa eden veya istifa etmiş sayılanların memuriyete giriş için zorunlu bekleme sürelerini Sağlık Bakanlığı adına (SBA) üniversitelerdeki uzmanlık eğitimine girişte bir sefere özgü kaldıran 7394 sayılı Torba Kanun bugün yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Eriş Bilaloğlu
gıda ve beslenme politikaları
7 Nisan´da yapılan Fikir Çemberi´nde (Suyumuz Gıdamız Çevremiz ve İyilik Halimiz) Bülent Şık ʺkatılırsınız katılmazsınız... siyasi partilerin hemen bir çoğunun bir tarım politikası vardır ama gıda ve beslenme politikası yokturʺ dedi.
Eriş Bilaloğlu
seçmen tabanına ulaşmada sağlık (hizmetleri)
3 Nisan Pazar günü Macaristan seçimleri yapıldı, muhtemelen ʺherkes ders çıkardıʺ. Merve Kayaduvar´ın yer verdiği alıntıda seçmen tabanına ulaşma ... stratejilerine de vurgu var.
Bayazıt İlhan
"Varsın gidiyorlarsa gitsinler" sözünün arka planında bu mu var?
"Açık konuşuyorum; varsın gidiyorlarsa gitsinler, bizler de üniversiteleri yeni bitiren doktorlarımızı istihdam ederiz. Gerekirse yurtdışından ülkemize dönmek isteyenleri davet eder, istihdam ederiz. Buralar boş kalmaz. Asistan doktorlarımızla devam ederiz. Buralar boş kalmayacak."
Merve Kayaduvar
Yeni Açıklanan Düzenlemeler Sorunlara Çare Olur mu?
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla yaptığı konuşmada açıklanan sağlık alanında gerçekleştirilecek yeni düzenlemeler;
Yavuz Üçkuyu
Birleşik Mücadele
Çağla Ünlütürk Ulutaş’ın gözlem ve soruları son derece yerinde ve önemlidir. Yanıtlanması ise oldukça zordur. Yanıtlanması kuramsal olarak zor olmayabilir.
Yavuz Üçkuyu
Dikkatli olmak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün Beştepe’de yaptığı konuşmada “Doktorlar az para aldığı için ayrılıyorlar. Samimi konuşuyorum. Dost acı söyler.
Bayazıt İlhan
Cumhurbaşkanı'nın açıklamaları hekimlere yeni zorluklar getirebilir, dikkatli olunmalı
Hekimler sağlıkta şiddetten çalışma koşullarının ağırlığına, özlük haklarındaki gerilemeye, eğitimlerinin yetersizliğinden nitelikli sağlık hizmeti verememeye kadar pek çok soruna dikkat çekmeye çalışıyorlar. Böylesi bir ortamda "Tıp Bayramı"na giderken Cumhurbaşkanı'nın açıklamaları zaten sıkıntılı olan hekimlik ve tıp ortamını daha da zora sokan özellikler taşıyor.
Eriş Bilaloğlu
Cumhurbaşkanı'nın sağlık politikası
Birkaç saat önce haber "düştü": Cumhurbaşkanı "doktorlar az para aldıkları için ayrılıyorlarmış, gidiyorlarsa gitsinler, buralar boş kalmaz" demiş, kendi ifadesiyle açık konuşmuş.
Merve Kayaduvar
Aslında yeni düzenlemeye giden yoldaki taşlar döşeniyormuş
Bugün çıkan bir haberde Bekir Bozdağ'ın açıklamalarına göre "sağlıktaki malpraktis davalarının faturasının hekime çıkarılması üzerine cerrahi bölümlerin tercihlerinin azalması ve hekimlere uygulanan şiddet üzerine" Adalet Bakanlığı'nın yeni düzenlemeler yapacağı yer aldı.
Bayazıt İlhan
Yıllardır sağlığı yönetenler de gelinen noktayı eleştiriyor, ama sorumluluğunu almıyorlar.
Prof. Dr. Erdöl 20 yıldır sağlık politikalarının mutfağından uygulamasına kadar her aşamasında etkili oldu. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin bu alanda önde gelen isimlerindendir. Yirmi yılın sonunda geleceğimiz için acil müdahalelere ihtiyaç olduğunu, sağlığın sedyeye düştüğünü yazıyorsa önemlidir.
Eriş Bilaloğlu
Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın kalıcı hasarı
KÖO gibi AKP'nin sağlık politikasında farklı zamanlarda yaptığı değişikliklerin (663 sayılı KHK ile getirilen Kamu Hastane Birlikleri vd) geri alınması, bir süredir Sağlıkta Dönüşüm Programı adının kullanılmayışı, her daim dile getirilen "sağlıkta memnuniyet"in ne kadar da yüksek olduğu vb cümlelerin kurul(a)mayışı...
Cem Kılınç
HPV ve SAĞLIK HAKKINA TOPLUMCU BAKIŞ-1
HPV, 200’ün üzerinde tipi olup, bunlardan 40 kadarı genital bölge hedefli olan bir virüs. Kanserle bağı en çok bilinen unsur. Dünyadaki tüm kanserlerin %5’ine, dünyadaki tüm kadın kanserlerinin %10’una kaynaklık ediyor HPV. Cinsel yolla bulaşan bir virüs ve aşısız toplumlarda maalesef çok yaygın.
Ahu Güney
Saglik okuryazarliginin artirilmasi icin nasil bir politika olusturulmalidir?
Gundemimizde Covid´19, saglik butcesi gibi cok ciddi ve akut konular olmakla birlikte Turkiye'nin temel sorunu olan saglik okur yazarligini cozemez isek ulkemizin bir cok kaynagi yok olmaya devam edecektir.
Yavuz Üçkuyu
"İşçi Neden Kendi İşinin Patronu Olur?"
Türkiye'de "işverenlerin başına bir şey gelmesin" diye kaçak maden ocaklarında çalıştırılan işçilerin çalıştırıldıkları maden ocağının sahibi olduklarına ilişkin belge düzenlendiğini öğrenmiştim. Burada niyet de işin nereye uzanacağı da son derece açık.
Osman Elbek
COVID-19 Pandemisinde Son Durum
8 Şubat 2022 tarihi itibariyle COVID-19 pandemisindeki son durumu aktardığım bir söyleşiyi (özellikle söyleşide yer alan veriler işe yarayabilir düşüncesiyle) paylaşıyorum:
Yavuz Üçkuyu
"Beyaz Nöbet" ve 8 Şubat'a dair
26 Ocakta Türk Tabipleri Birliği ve Tabip Odaları tarafından başlatılan "Beyaz Nöbet" yarın (8 Şubat) iş bırakma, g(ö)rev etkinliği ile sonlandırılacak. Beyaz Nöbet ve g(ö)rev süreçlerinde hekimlerin özlük haklarının yurttaşların sağlık hakkı ve sağlık çalışanlarının özlük haklarıyla birlikte ele alınmasını çok yerinde bulduğumu belirtmek istiyorum.
Bayazıt İlhan
8 Şubat’ta G(ö)REV Zamanı!
Aralık ayında TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen, hekimlerin bir kısmının özlük haklarında iyileşme yapması beklenen düzenlemenin geri çekilmesi bardağı taşıran damla olmuşa benziyor. "Tüm sağlık çalışanlarını kapsayacak şekilde genişleterek daha iyisini getireceğiz" denildi, ancak ses çıkmıyor, milletvekillerinden gelecek yıla ertelendiği yollu bilgiler geliyor.
Candan Coşkun
HAYDİ GREVE! 8 ŞUBAT HEKİMLİK İÇİN TARİHİ BİR SORUMLULUKTUR
Sağlıkta dönüşümün yeni bir evresinin eşiğindeyiz... Performans ve aile hekimliği işletmesi genel gider zokalarında olduğu gibi bu kez bölünme SUT artırılması gibi küçük ve geçici pragmatik teşviklerin peşine düşmemeliyiz.
Bayazıt İlhan
Özel hastanede fatura keserek çalışmaya zorlanan hekimlerin durumu kargo sektöründe tartışılan "esnaf kuryelik" düzenine benziyor mu?
Sosyal bilimci, iktisatçı hocalarımızdan ne çok öğreniyoruz. Kerem Gökten ve Merve Kayaduvar Hocalarımız'ın açtığı tartışmayı çok güzel değerlendiren Güray Hocamız hekimlere dayatılan çalışma rejiminin, bugünlerde kurye emekçileri için tartışılan "esnaf kuryelik" rejimine benzerliğini ortaya koymuş.
Güray Kılıç
Özel hastanelerde çalışan hekimler işçi midir? Yoksa patronların iş ortağı mıdır?
"Hizmet sözleşmesinin taraflarının ikisini de firma yada girişimci olarak kodlayan hukuksal yenilikler ve işletme bilimi ideolojisinin "kendinin patronu ol" mottosuyla parlattığı, iş güvencesi ve iş güvenliğinin hiçe sayıldığı bu ilişki biçimi insani çalışma koşullarının uzağına düşen kitleleri işçi olmaktan çıkarır mı?"
Candan Coşkun
Hekim Maaşları Sağlık Tazminatı ile İyileştirilmelidir
Tam güm yasasının 1. yılında “Hekimleri Emeğinin Ucuzlatılmasına İzin Vermeyeceğiz” diyerek hekim maaşları için bir kanun tekliği hazırladı TTB.
Candan Coşkun
Piyasalaştırma Neden, Şiddet Sonuçtur
Arif Akalın sıkı bir araştırma ile şiddet ve metalaştırma / özelleştirme ilişkisini çok net ortaya koymuş. Tekrarlamayıp link vermekle yetineceğim.
Bayazıt İlhan
Sağlıkta şiddet çok boyutlu, o halde ciddi ve samimi bir çalışma başlatılmalı
Hemşire Ömür Erez'in katledilmesi, yine bir sağlıkçının katledilmesi, büyük acı... Ben de Metehan arkadaşımız gibi düşünüyorum. Sağlıkta şiddet çok boyutlu bir mevzu, sadece sağlıkta dönüşüm ile açıklanamayacak kadar değişik kanallardan beslenen büyük bir sıkıntı.
Dilek Aslan
Tek sağlık yaklaşımının kimi öncelikleri ve gıda güvencesi
Değerli forum üyeleri, Birkaç gündür paylaşımlarımı sürdürdüğüm tek sağlık yaklaşımının aşağıda yazılı olan bazı öncelikleri bulunmaktadır.
Bayazıt İlhan
Pandemi yönetimini sağlık ve bilimin ihtiyaçlarıyla açıklamak zor, sınıfsal özelliklerine bakmalı
Feride Hocam ne güzel ifade etmiş. Pandemi küresel düzlemde sınıfsal, etnik, coğrafi eşitsizlikleri büyütüyor. Bunu azaltacak, hakkaniyeti sağlayacak bir adımsa atılmıyor.
Bayazıt İlhan
Sağlık harcamalarının çoğunun kamusal kaynaklı olmasını irdeleyelim mi?
Gülbiye Hocam Ali Rıza Hocam'ın yazısından sonra çok değerli bir konuyu tartışmaya açmış. Sağlık Bakanlığı verilerine göre de (orası da TÜİK'i kaynak gösteriyor) Türkiye özel sağlık harcamalarının düşük olduğu, sağlığın büyük oranda kamusal kaynaklarla finanse edildiği bir ülke.
Özgür Erbaş
Kamu hizmetine ayrılan veya aktarılan kaynak tek başına açıklayıcı olmayabilir mi?
Sağlık hizmetleri için toplam harcamanın artmasına rağmen sonuçların umulan gibi olmaması aklıma PISA testinde Singapur'un üst üste birinci çıkması üzerine ABD'de eğitime en çok para harcayan ülke olmalarına rağmen sonuçlarının neden kötü olduğu tartışmasını getiriyor.
Bayazıt İlhan
Her işin başı nasıl Sağlık olacak? Tek Sağlık?
Dilek hocam paylaşımıyla Forum Sağlık 2023'ün konuşmaya, tartışmaya çalıştığı konuları bir çırpıda özetlemiş. Çok önemli kavramlara değinmiş.
Dilek Aslan
"Her şeyin başı SAĞLIK" ise "Her şeyin başı SİSTEM"
Sağlık denildiğinde, yıllar önce Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan "bireyin bedenen, ruhen ve sosyal açıdan tam bir iyilik hali" tanımı akıllara gelir.
Murat Erkan
Enes Kara'nın ardından...
Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi ikinci sınıf öğrencisi, gencecik bir insan Enes Kara yaşadığı çıkmazı ifade ettiği paylaşımının ardından hayatına son verdi.
Ali Rıza Güngen
Sağlık harcamaları dahi kısılır mı?
Hocalarımızın zaten bildiği üzere tr.deki sağlık harcamaları kalıbı cari olarak harcama artışlarını sürekli kılıyor, ancak bu harcama kalıbı devletin esasen özel sermaye sahiplerine daha fazla aktarım yaparken, daha fazla bütçe ayırması gereken yerlere para ayrılmamasına neden oluyor.
Bayazıt İlhan
"Zamanların en iyisi" için, hep beraber
"Dünya-Türkiye nereye" tartışması forumumuzda Ergin Yıldızoğlu ve Galip Yalman'ın konuşmacı oldukları etkinlik ile başladı. Yavuz Üçkuyu yazısını bitirdiği "sizlerden beklentim "Zamanların en iyisi" adına yapılabilecekleri birlikte tartışabilmek, öneriler, beklentiler ortaya koyabilmektir." ifadeleri ile büyük yazar Charles Dickens'in İki Şehrin Hikayesi romanına atıf yapıyor.
Yavuz Üçkuyu
MHRS Taylorizm
Merve Kayaduvar´ın MHRS´de muayene süreleri azaltılarak hekimin hastaya göre muayene süresini tayin etme inisiyatifinin elinden alındığı görüşüne katılıyorum Dahası bunun Taylorist çalışma modeline benzerliği görüşüne de...
Yavuz Üçkuyu
Sevk Zinciri talebi
Sevk zinciri tartışmasına ilişkin Merve Kayaduvar'ın "Bireysel tutum ve davranışlara göre sağlık politikası belirlenebilir mi?" sorusu çok kritik görünüyor.
Necati Dedeoğlu
Hıfzıssıhha açık olsaydı
Bu herşeye müdahale eden, herşeyi bildiğini zanneden Otokrat yönetiminde, bu yanlış sağlık sisteminde ve bu yeteneksiz bürokratlar düzeninde 10 tane Hıfzıssıhhanın bile hiç etkisi olmazdı.
Osman Elbek
COVID, Aşı ve Bağlam
"Bizler, pandemi sürecinde (aşı konusu dahil) nasıl bir iyilik hali tanımından yola çıkarak tavır aldık acaba?" sorusuna bir soru da ben ekleyeyim:
Fikret Baransel
Şiddet ve kaynakları konusuna nedensel bir yaklaşım
Az okuyup çok izleyen, çok bakan ama az gören toplumlarda nedenlere yönelik soruşturmalar maalesef çok kısıtlı olur. Tolumun geneli sorunun kaynağını sorgulamaz, dolayısıyla ülkemizde olduğu gibi kısıtlı ve günü kurtarmaya yönelik hamleler çözüm olarak görülebilir.
Sebiha Kablay
Radyoloji teknikerleri
Sanırım buraya radyoloji teknikerlerini de eklemek gerek. Zararlı ışınlarla çalışmak zorunda kalan ancak çalışma süreleri son yıllarda arttırılan, yeniden arttırılması düşünülen bu grubu unutmamak gerek.
Bayazıt İlhan
"Hem sağlık çalışanlarının üzerinde Demokles'in kılıcı gibi sallanan malpraktis tehdidini kaldıracak hem de hasta haklarını koruyacak nasıl bir sistem kurabiliriz?"
Çok güzel. Çağla Hocam sorularını sorarken bugün sağlık hizmetlerinde gerek çalışanlar gerekse hizmet alan yurttaşlarımız açısından yaşadığımız zorlukları ortaya seriyor.
Candan Coşkun
Mesleki Etik Değer Olarak Elbette Aydınlanmış Onam
Naki hocam, yazıma katkınıza teşekkür ederim. Elbette Aydınlaşmış Onam: ancak hastamızla aramıza giren bürokratik bir işlem olarak değil, mesleki etik gereği onam. Ki hukukçular, hem aydınlanmış deyimize hem de onam kelimesine bile karşıdır. Yasa da “rıza” diyor. Başlıkta rıza yazacak diye dayatmaya kalkmaktadırlar.
Cavit Işık Yavuz
İyilik hali için ne lazım?
Gerçekten de yazıda da değinildiği gibi "ciklet gibi sağlıklı insanlara yönelik ilaç üretmek" amacındaki bir sektör ve buna uygun yapılanmış bir sağlık ve tıp anlayışıyla "iyilik hali" olanaklı mı?
Betül Yazıcı
Candan Coşkun 'un yazısı Sağlıkta şiddetin kaynağı özelleştirme
Çok anlaşılır olmuş, hiç bilmediğim konular, çok bilgilendim, eline sağlık, teşekkür ediyorum.
Osman Elbek
"İyilik Hali"
Kanaatimce "sağlık" ve "İyilik" tartışması kişiyi "hasta" olarak nesneleştiren tıp kurumuna, bu kurumun işleyişini sağlayan tıp profesyonellerine ve kuşkusuz "Big Pharma" olarak tanımlanan medikal endüstriye eleştirel yaklaşmayı zorunlu kılıyor. Bu çerçevede konuşmayı derinleştirmek için geçmişte kaleme aldığım bir yazıyı paylaşmak istiyorum:
Eriş Bilaloğlu
TBMM Tıp eğitimi araştırma raporu (yıl: 1991)
30 yıl önce tıp fakültelerinden mezun olan öğrencilerin gerekli bilgi ve beceriye sahip olmadıkları, yetersizliklerinin gerekçelerini araştırmak üzere TBMM'de bir Araştırma Komisyonu kurulmuştu.