Moderatör
Meslek Örgütleri Nereye? (II)
Meslek Örgütleri Nereye? (II)
Moderatör
Türkiye´nin ruh sağlığı politikaları ve bir insan hakkı olarak ruhsal sağlık
Fikir Çemberi: “Türkiye’nin ruh sağlığı politikaları ve bir insan hakkı olarak ruhsal sağlıkʺ 🗓️18 Nisan 2024 Perşembe 20.30-22.00 Moderatör: İrem Yıldız Konuşmacı: Ejder Akgün Yıldırım https://www.youtube.com/c/ForumSağlık2023
Can Atalay
Can Atalay
Cumhuriyet´in savunulması demokratikleşmesiyle mümkün
Moderatör
Cumhuriyetin Yeni Yüzyılında Meslek Örgütleri Nereye?
Cumhuriyetin Yeni Yüzyılında Meslek Örgütleri Nereye?
Moderatör
Seçim Sıkıntısı
Fikir Çemberi: Seçim Sıkıntısı
Moderatör
Cumhuriyet Emek ve Sınıflar
Fikir Çemberi: “Cumhuriyet Emek ve Sınıflarʺ 🗓️13 Şubat 2024 Salı 20.30-22.00 Moderatör: Yavuz Üçkuyu Konuşmacı: Metin Özuğurlu https://www.youtube.com/c/ForumSağlık2023
Moderatör
Deprem tanrısı Poseidon´un suçu ya da dayanışmanın gücü
Fikir Çemberi´nde bu hafta “Deprem Tanrısı Poseidon’un Suçu ya da Dayanışmanın Gücüʺ 🗓️1 Şubat 2024 Perşembe 20.30-22.00 Moderatör: Ezgi Koman Konuşmacılar: Ali Çerkezoğlu, Zehra Karahan, Zeynel Polat https://www.youtube.com/c/ForumSağlık2023
Moderatör
Palyatif Bakım
Fikir Çemberi´nde bu hafta “Türkiye’de Palyatif Bakım Pratiği: Uygulamalar, Engellerʺ 🗨️ Türkiye’de Palyatif Bakım Pratiği: Uygulamalar, Engeller 🗓️18 Ocak 2024 Perşembe 20.30-22.00 Moderatör: Ayşegül Bilen Konuşmacılar: Gürkan Sert, Gülçin Şenel https://www.youtube.com/c/ForumSağlık2023
Moderatör
Yaşamla Ölüm Arasında Gazze
Fikir Çemberi´nde bu hafta “Yaşamla Ölüm Arasında Gazzeʺ
Erdal Kart
Sahte İlaçlardan Halkı Nasıl Koruyacağız?
Murat Ağırel’in sahte ilaç konusu ve SGK’daki bir bürokratın istifa mektubuyla alakalı olarak gündeme getirdiği konular günlerdir ülkenin gündeminde ve konu hala tazeliğini koruyor.
Bayazıt İlhan
Sağlıkta müjdeler boş çıkıyor
Sağlık alanı hareketli, hekimler ve sağlık çalışanları aylardır eylemlerle, mitinglerle, iş bırakmalarla seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Yoksullaşma, aşırı iş yükü, şiddet, malpraktis tehdidi gibi pek çok konu hekimleri bezdirmiş durumda.
Osman Elbek
Yaşlılık ve Ölüm Üzerine
Salı günü Vortex filmini (Gaspar Noé) seyrettim. Seyrettiğim her Noé filmi gibi sert bir filmdi ama yaşlanma, alzheimer, demans ve ölüm gibi sert konular başka nasıl işlenebilir ki?
Cavit Işık Yavuz
Çevrenin tehdide dönüştüğü bir dönemde dünya çevre günü!
Sağlık ʺbir iyilik haliyseʺ neden çevresel ve ekolojik iyilik hali olarak tanımlanmıyor? Neden ʺçevreʺ sağlıklı olma halinin en başat bileşeni olarak görülmüyor sistem tarafından?
Cavit Işık Yavuz
ForumSağlık2023 bir arada!
Cumhuriyet’in yeni yüzyılında nasıl bir sağlık sistemi etrafında bir araya gelerek yola çıkış süreci bir yıla yaklaşan ForumSağlık2023 genel forum toplantısı 2 Haziran akşamı yapıldı.
Ergün Demir
Stajyer ve kursiyerlerin sigorta girişi emeklilik hesabında dikkate alınmamaktadır.
Kamuoyunda uzun süredir stajyer-kursiyerlerin sigortalılık işlemleri ile emeklilik arasında herhangi bir bağ olmadığının altı çizilmekte ve bu bağın kurulması için de staj döneminin ilk işe giriş olarak da kabul edilmesi ve emekliliğe sayılması talep edilmektedir.
Selçuk Atalay
denetim yetkisi
6331 de her işçinin, sakıncalı/tehlikeli/riskli buluduğu durumlarda işi durdurma yetkisi olduğunu söyler. Ancak bu tür bir iş güvenliği aksiyonun genel olarak (neredeyse hiç demek doğru olur sanırım) alınmadığını biliyoruz.
Selçuk Atalay
Sağlık-Güvenlik “Serbest Bölgesi”
Tuzla’dan yine üst üste kaza haberleri geliyor. 2008 öncesinde, tersanelerde yaşanan iş cinayetleri kamuoyunda nispeten gündem olmuştu.
Selçuk Atalay
Hastalanmak artık daha riskli!
İnsanlar hastalanınca tedavi süreçlerinden ürkerler. Tedavinin uzun sürmesinden, hastanede kalmaktan, tedavi sürecinde katlanacakları acılardan tedirgin olurlar. Ancak bugünlerde ülkemizde durum başka türlü!
Özlem Azap
Ameliyat olacak bir hastayı COVID-19 açısından taramak gerekli mi?
Yakınması olmayanlara tarama amacıyla COVID-19 testi yapılmasının iki amacı vardır; bulaşmayı önlemek ve test sonucu pozitif çıkan kişi açısından olumsuz bir durumun önüne geçmek.
Sebiha Kablay
1 Mayıs’ın Minikleri: Çocuk İşçiler Uluslararası ve Ulusal Düzenlemeler Çocuk İşçiliğini Önlemeye mi Yoksa Düzenlemeye mi Odaklanmış?
1 Mayıs’ta küçük işçiler de unutulmadı ve çeşitli sorunları birkaç cümle ile aktarıldı. Ancak meydanlarda yerlerini alamadılar çünkü bayramda da çalışmak zorundaydılar.
Sebiha Kablay
1 MAYIS’IN MUTSUZLARI: EMEKLİLER
Çalışma Bakanı 1 Mayıs tarihini vererek Cumhurbaşkanının emekliler için sürpriz bir açıklaması olacağını belirtti. Ancak 1 Mayıs tarihinde Ne Cumhurbaşkanından ne de Bakandan emekliler için bir müjde açıklaması gelmedi.
Alper Aktaş
GEZİ DİRENİŞİ ve İYİ HEKİMLİK (II)
Yurtseverlik ve hümanistlik “iyi hekimlik” potasında buluşur. Tıpkı Ahmed Arif’in dizelerinde olduğu gibi…
Alper Aktaş
GEZİ DİRENİŞİ ve İYİ HEKİMLİK (I)
Gezi davası hukukun katledilmesiyle sonuçlandı. Benzer durumu çok yakın bir tarihte yine yaşamıştık. Ne var ki önünde sonunda adalet yine tecelli etti.
Eriş Bilaloğlu
1 Mayıs´ta yerini bilmek!
Son aylarda sağlık alanında yaşanan hareketlilikte ʺhekim sendikalarıʺ özel bir gündem oluşturdular.
Serkan Öngel
Metal İşçilerinin Mesleki Sağlık Riskleri ve Sağlık Durumları Saha Araştırması Sonuçları
Bu araştırmanın amacı, Birleşik Metal İş Sendikası üyelerinin sağlıklı yaşam biçimi davranış ve göstergelerini, işle ilişkili risk faktörlerini, maruziyetlerini ve sağlık sorunlarını tanımlamak; metal sektöründe geliştirilebilecek işyeri sağlık müdahalelerinin odaklanabileceği başlıkları belirlemektir.
Emirali Karadoğan
Pratikte “28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve güvenliği Günü” Bize Ne Anlatıyor?
Bugün, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından 2003 yılında meslek hastalıkları ve iş kazalarının önlenmesi amacıyla ilan edilen 28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü. Bu amaçla kısada olsa ʺadet yerini bulsun biz de bu konuya değinmiş olalımʺ demek için, Türkiye´deki duruma bir göz atmak adına bu yazı hazırlandı.
Ergün Demir
COVID-19 PANDEMİ SÜRECİ BİTTİ Mİ?
Sağlık Uygulama Tebliğinde yapılan değişiklik ile Covid-19 nedeniyle hastaneye veya yoğun bakım servislerine yatırılan hastalar için SGK’nın hastanelere sadece pandemi süresince pandemi olgularına yönelik tedavilerde ödediği “pandemi bakım ve yoğun bakım hizmeti’’ ücreti ödemeleri yürürlükten kaldırılmıştır.
Özlem Azap
Gençlerimiz için bir mutsuzluk kaynağı daha!
Bir öğretim üyesi olarak bu durumun mezuniyet sonrası eğitimi olumsuz etkileyeceğini net bir şekilde söyleyebilirim. Günlük çalışma pratiklerinde, eğitimlerin düzenlenmesinde, fiziksel mekanların kullanımında hatta sosyal ilişkilerde bile sorunlar yaşanması olasıdır.
Adnan Yüce
Bir başvuru ve sonuç
Hakimden şaşırtan talep: ‘Sağlıkta şiddete yüksek ceza, eşitlik ilkesine aykırı iptal edilsin’ - Son dakika haberleri – Sözcü (sozcu.com.tr)
Emirali Karadoğan
Hekim "Meslek Sendikaları"nın düşündürdükleri üzerine
Doktorlar başta olmak üzere tüm sağlık emekçilerinin Pandemide “kahraman” ilan edildiklerini hepimiz hatırlıyoruz (ki pandemi de halen devam ediyor). Ancak kendilerinin ekonomik ve sosyal haklarına dair verilen sözler bir türlü yerine getirilmedi.
Naki Bulut
“Gidiyorlarsa gitsinler…”
“Gidiyorlarsa gitsinler…”
Savaş ve Kadın
İnsanlık tarihi boyunca 15 bin savaşta yaklaşık 4,5 milyar kişi yok oldu. Yakın dönemde gerçekleşen II. Dünya Savaşı’nda her ulustan 52 milyon insan öldü, 34 milyon insan sakat kaldı.
Seyhan Erdoğdu
Kadınların sendikalara sendikaların kadınlara ihtiyacı var. Ancak sağlık ve sosyal hizmetler alanı gerek işçiler gerekse kamu görevlileri açısından kadın ağırlıklı olduğu halde kadınlar sendikalaşmada ve sendika yönetimlerinde dezavantajlı durumdalar…
İşçi sendikalarında kadınlar: ÇSGB sendikalı işçi istatistiklerini işkolları ve sendikalar bazında cinsiyet ayrımında vermiyor. Bunun bir istisnası 2016 yılına ait veriler. 2016 verileriyle:
Ful Uğurhan
Nükleer tehlike
Suriye savaşında en fazla zarar gören ülke hiç kuşkusuz Suriye’den sonra Türkiye’dir. Korkarım ki eğer çıkarsa Ukrayna- Rusya arasındaki savaşta da en başta Türkiye sonra da çok geniş bir coğrafya olacak. Üstelik etkisinin milyon yıllar sürme riski var. Çünkü büyük bir nükleer tehlikeyle karşı karşıyayız.
Candan Coşkun
YALNIZ NAR AĞACI - BEHÇET AYSAN
tahta pancurlu taştan evin penceresi nar ağacına bakardı eski tersanenin yamacında dalları sarkmış o yalnız nar ağacı
Bayazıt İlhan
Avrupa Komisyonu'nun metnine göre özel hastanelerde fatura keserek çalışmaya zorlanan hekimler "bağımsız çalışan (self-employed)" değiller
Avrupa Komisyonu'nun bağımsız çalışmayı tarif ettiği taslak direktif çok önemli. "Bağımsız çalışan" kavramının değerlendirilmesi için beş temel unsur ifade ediliyor. Forum Sağlık 2023'de bu bağlamda ele aldığımız özel sektörde şirket kurdurulup fatura keserek çalışmaya zorlanan hekimlerin durumuna da bu kriterler üzerinden bakmak gerekir.
Özlem Azap
Pandemi gerçekten bitiyor mu?
Dünya Sağlık Örgütü, 15 Şubat 2022'de yayımladığı haftalık durum raporunda 7-13 Şubat 2022 tarihleri arasındaki bir haftalık dönemde olgu sayılarında önceki haftaya göre %19'luk bir azalma gözlendiğini bildirmiştir.
Cem Kılınç
HPV VE SAĞLIK HAKKINA TOPLUMCU BAKIŞ-2
Geçtiğimiz ay, açtığımız davalardan birinde bilirkişi raporu da aşıların ücretsiz olması ve ulusal aşı takvimine alınması gerektiği görüşünü bildirdi. Kısa bir süre sonra davaları kazanacağımızı düşünüyoruz.
Güray Kılıç
Pandemi'de yeterli ve etkili aşılama için tüm olanaklar kullanıldı mı? İktidar etkili aşılama için gerekecek kaynağı ayırmak istemedi.
Maaslesef bu soruya olumlu yanıt vermek mümkün değil. Covid-19 hastalığında ağır hastalığı ve ölümü engellediği bilinen güvenilir aşıların ülkemizde tedarik edilmesine rağmen yurttaşlarla etkili biçimde buluşturulması gerçekleşmedi.
Zafer Çelik
ASM lerinde yaşanan sorunlar
Aile hekimliği sistemine geçişle birlikte sağlık ocaklarımızınadı da Aile Sağlığı Merkezi (ASM)oldu. ASM lerde yaşadığımız birkaç sorundan bahsetmek istiyorum. En önemlisi fiziki olarak uygun olamayan alanlarda hizmet veriyoruz. Şu an çalışmakta olduğum ASM bir kısmı sağlık müdürlüğünden bir kısmı belediyeden kiralanan konteynerlardan oluşuyor.
Metehan Akbulut
Yorum Kutucuğu
Yorum kutucuğu eklendi
Eriş Bilaloğlu
piyasada "tüketilecek bilgiyi seçme özgürlüğü" ortamında infodemi ile mücadele... nasıl?
Başlıktaki sorumu forumda paylaşılan Osman Elbek yazısından bir alıntı ile aktarıyorum: Son iki yıldır medya, sosyal medya, bilimsel dergiler, eş-dost-hısım-akraba ve herkes COVID-19’u anlatıyor. Herkes bildiğince, inandığınca, düşündüğünce korkuları, kaygıları ve umutlarıyla hastalığı, korunmayı, tedaviyi anlatıyor.
Kerem Gökten
Alkollü içecekler ve vergi politikası
Türkiye 2018 yazından bu yana iktisadi olmanın ötesinde bir kriz hali içerisinde bulunuyor. İktidar kriz ile baş etmek için kısa vadeli ve birbiri ile çelişen bir dizi uygulamayı/ürünü “dua edelim bu tutsun” devreye sokmakta.
Yeni Yıla Girerken-Sevilay Aydoğdu yazısına cevaben
Elbette sağlık çalışanları saygıyı hak ediyor. Bu kışkırtılmış talebe dayalı sağlık sisteminde hastaların sağlık hizmetini bir tüketim nesnesi olarak görmesine yol açan sistem, kamu etiğinin yıpranması, güvensizlik; şiddeti , en çok da cinsiyet temelli şiddeti toplumsal yaşamın tüm kılcal damarlarına içkinleştiren süreç sağlık emekçileri ile hastalar arasındaki ilişkiye onulmaz hasarlar verdi.
Yavuz Üçkuyu
"Pandemide en çok insanını kaybeden ülke neden ABD?" problemi
ABD'de sağlık, piyasa yönelimli özelleşmiş bir sisteme/sistemsizliğe dayanan çok parçalı ve merkezi olmaktan uzak bir yapıdadır. Salgın olmadan önce de sağlık sisteme sorunluydu.
Hüseyin Karataş
"Sağlıkta Şiddetin Kaynağı Özelleştirme" ve "Çağla Hanım'ın Cevabına" Cevaben
Sağlık'ta şiddet olaylarının artması; yazıda da belirtildiği üzere sağlığın piyasalaşma süreci ile paralellik göstermektedir.
Düşük Asgari Ücret Sağlığa Zararlıdır yazısına cevaben
Düşük Asgari Ücret Sağlığa Zararlıdır yazısında yer alan taleplerden biri aile ücretidir. Bu talebin yerine ʺinsan onuruna yakışırʺ ücret talebini, tüm refah hizmetlerinin ücretsiz sunulmasını, 18 yaş altındaki herkese gerekli durumlarda sosyal transferler gerçekleştirilmesini, ʺeşit değerde iş için eşit ücretiʺ talep etmek daha çağdaş ve eşitlikçi bir yaklaşım olmaz mı?
Mehmet Antmen
Sağlıkta Şiddet
Sağlıkta şiddetin önlenebilmesi hukuktan ziyade politik bir meseledir. Yazıda bahsettiğiniz gibi sağlığın özelleştirilmesi bir nedendir.
Özlem Azap
COVID-19'un ilacı
Batı ülkelerinde COVID-19 hastalığı için riskli gruba verilen monoklonal antikorlar niçin Türkiye'de bulunmuyor?
Eriş Bilaloğlu
eksik olan ne?
Sağlık Bakanı'nın bir kaç gün önce Didim'de yaşanan olayla ilgili attığı tweet (... Failin serbest bırakılması hepimizi yaraladı. Başlatılacak yasal sürecin kararlı takipçisi olacağız) olsa olsa en fazla bir meslek örgütü yöneticisi sorumluluğuna karşılık gelir.
Emine Algan
Hekime kafa atıp yaralayan kişi acaba kaç gün tutuklu kalır?
Alkollü araç kullandığı şüphesiyle polisin muayeneye götürdüğü bir kişi, acil serviste hekime kafa atıp yaralıyor. Hekimin kaşına dört dikiş atılıyor.
Cavit Işık Yavuz
Tıbbi malzeme sıkıntısı
Bir süredir özellikle hastanelerde tıbbi malzeme sıkıntısı yaşandığı ile ilgili haberler geliyor. Bu konuda bilgisi olan var mı? Durum nedir?