Bayazıt İlhan
Dr. Metehan Akbulut´a
Dr Metehan Akbulut´u, Forum Sağlık 2023´ün çok değerli hekimini, emektarını geçtiğimiz hafta kaybettik. İyi hekimlik, emek, demokrasi, barış, özgürlük mücadelesinin her alanında bir insan nasıl yer...
Candan Coşkun
Sağlıkta Şiddete Karşı: Ne Yapmalı, Nasıl Yapmalı II
Devamla…. 10. Acil olmayan hastalara acilde bakmak demek olan “yeşil alan” uygulanmasının sonlandırılması, 11. Hasta ret etme hakkının sistem üzerinden kolayca uygulanabilir şekilde sağlanması, heki...
Candan Coşkun
Sağlıkta Şiddete Karşı: Ne Yapmalı? Nasıl Yapmalı? I
Şiddet kendini zorunlu gündem olarak dayatıyor… Zorunlu ve öncelikli gündemimiz sağlıkta şiddet elbette. Dr. Ekrem Karakaya cinayetini, onun aziz anısını canlı tutmalı ve görünür/bilinir/hatırlanır...
Eriş Bilaloğlu
Forum’un ana sorusu üzerine… (1)
Forum ana etkinlik olarak Fikir Çemberi yapmakla birlikte 26 Ekim ve 9 Kasım (2023) tarihlerinde birbirini tamamlayan iki ayrı Forum Katılımcıları oturumu düzenledi: İlki “Cumhuriyeti tarihselleştirmek, Cumhuriyetçiliği anlamak”, ikincisi “Cumhuriyet’in 100. yıl kutlama(ma)ları ne söylüyor?” başlığında yapıldı.
Eriş Bilaloğlu
Moderasyondan mektup
14 Mayıs seçimlerinin üzerinden 2 ay geçti. Değerlendirmek için kısa bir süre olarak düşünülebilir ancak hayat bizim değerlendirme yapmamız için durup beklemiyor, devam ediyor ve yeni ya da yeniden önümüze çıkan gündemleriyle bizi meşgul ediyor.
Cem Kılınç
Bir Depremden Daha Az Can Alır Devrimler...
Depremin olduğu gece eczanemde nöbetçiydim, ertesi gün örgütlü aklın işaretiyle ilaç yüklü aracımla Hatay´da buldum kendimi. Vardığımda Armutlu mahallesine gece olmuştu, enkazlar arasından 6 saatte ulaşabildim, 6 saatte geldiğim kentin girişinden Armutlu´ya. O an orada var olan örgütlü aklın revirine teslim oldum, can pazarıydı yaşanan...
Necati Dedeoğlu
Depremzedelere sağlık hizmeti
Depremzedelere sunulacak sağlık hizmetlerinin başında birinci basamak sağlık hizmeti gelir. Her çadır kentte bir hekim, bir ebe, bir hemşire , bir sağlık memuru ve bir sekreterden oluşan sağık birimi olur. Bu birim hem yerinde hem gezici hizmet verir.
Dilek Aslan
Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi´nin Sağlıkla İlgili Acil Durumlar Listesi...
Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi´nin acil durumlara yönelik bilgileri içeren sayfasında yer alan 24.2.2023 tarihli verilere göre; sağlıkla ilgili acil durumlar/aciller listesinde ilk üç sırayı Türkiye ve Suriye depremleri, Mpox ve Ukrayna´da yaşanan aciller almıştır.
Dilek Aslan
Güncel bilgi: Türkiye nüfusu 2022...
Grubun değerli üyeleri, Türkiye nüfusu 31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla 85 milyon 279 bin 553 kişi.
Candan Coşkun
Depremde ve Sağlıkta Yaşadığımız Kaosun Nedeni Piyasa Başarısızlığıdır
Londra’nın içme suyundan trenlerine kadar özelleştirenler, kamu hastaneleri için kamu özel ortaklığını (PPP) icat edenler bunlardan çoktan vazgeçtiler. Çünkü suda güvenlik, trenlerde dakiklik, süreklilik, hastane için kira adı verilen soygun düzeni sürdürülebilir değildi.
Sebiha Kablay
Bir Sosyal Politikacı ve Uzun Yıllar Sağlık Alanında Çalışan Bir Yurttaş Olarak Acil Önerilerim 1
Özellikle çadırda yaşayan mevsimlik tarım işçileri ile ilgili saha çalışmaları yapmam, çadır hayatı sorunlarını bilmem nedeni ile bu önerileri yazıyorum.
Cem Kılınç
HPV: Kanserin Bir Aşısı Var, Peki Ya Laiklik Yoksa? (3)
Peki, tüm bu bilimsel gerçeklere rağmen neden Sağlık Bakanı inatla 18 yaş sınırı koymakta, aşıları ulusal aşı takvimine alacaklarını duyurduğu konuşmasında “ülkemizin sosyal gerçekliklerinden kopuk kararlar alınmasının kimseye bir faydası yok” demektedir?
Cem Kılınç
HPV: Kanserin Bir Aşısı Var, Peki Ya Laiklik Yoksa? (2)
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün sitesinde hala bulunan “HPV Aşıları” adlı sunumda “HPV ve Servikal Kanserin Zamansal İlişkisi” grafiğinde HPV enfeksiyonun 18 yaşında zaten pik yaptığı görülüyor.
Burak Yandımata
Mikroplastikler
2022 yılında ilk defa insan kanında mikroplastikler tespit edildi. Bu maddeler dışkıda hatta plasentada da bulunabiliyor. Bebeklerin dışkısında büyüklerden 10 kat daha fazla tespit edilmesi kullanılan biberon emziklerden olabileceği düşündürüyor.
Bayazıt İlhan
Cumhuriyet´in yüzüncü yılını tamamlarken sağlık
Sağlıkta eşitsizlikler tüm dünyada belirgin sorun olmaya devam ediyor. Hem ulusal hem de uluslararası ölçekte sağlık sistemi, ekonomik, siyasal, toplumsal eşitsizlikler sağlığımızı bozuyor.
Nazan B. Aksaray
Şehir Hastaneleri: Ne Yapmalı?
17 Kasım 2022’de yapılan “Şehir Hastaneleri: Ne Yapmalı” forumu çok yararlı oldu benim için. Öncelikle toplantı için Dr. Eriş Bilaloğlu’na, Av. Özgür Erbaş’a, Prof. Dr. Uğur Emek’e ve tüm katılımcılara teşekkür etmek isterim.
Ali Tolga Ersoy
C-19
COVID-19 ÜÇ YAŞINDA!
Sebiha Kablay
Herkes İşveren veya İşveren Vekili Olabilmeli mi?
“İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Denetim Sorunu-Piyasaya Teslim Edilmiş Bir Denetim (?)” başlıklı yaklaşık altı ay önce yazdığım payda; iş güvenliği denetiminin piyasaya bırakıldığını belirtmiştim.
Seyhan Erdoğdu
Sağlık ve Sosyal Hizmetler İşkolunda Örgütlenen Önde Gelen Sendikaların ve Hekim Sendikalarının Üye Sayıları
2022 yılının ilk yarısı, hekimlerin yükselen hak taleplerine ve eylemlerine sahne oldu. Bu süreçte hekimlerin sektördeki mevcut sendikaların dışında örgütlenme ve hekim sendikaları kurma girişimleri de hız kazandı.
Dilek Aslan
25 Temmuz Dünya Boğulmayı Önleme Günü...
Değerli okurlar ve yazarlar, Bu notu bir farkındalık gününü paylaşmak için yazıyorum.
Dilek Aslan
Damgalama (stigma) üzerine...
Damgalama (stigma), halk sağlığı alanında sağlıkla ilgili konulara erişimin önündeki engeller arasında olan ve mücadele edilmesi gereken bir durum olarak kabul edilir. Üstelik, damgalama eşitsizlik yaratan diğer durumlarla da etkileşim içinde olur, damgalama olduğunda mevcut durum daha da kötüleşir.
Sebiha Kablay
Sağlığın Kendisi Metalaşırken Ölümler de Olağanlaşıyor
Sağlıkta Dönüşüm Programı sağlık hizmetlerindeki metalaşmayı hızlandırmış, sağlık alanını koruyucu hekimlikten, tedavi edici hekimliğe, ilaçtan, sağlık mesleklerinin çalışma koşullarına kadar pek çok konuda rekabete konu etmiştir.
Dilek Aslan
Bilim okuryazarlığı üzerine...
Dünya infodemi* ile mücadele yollarını aramayı sürdürürken daha önceden de çoğumuzun bildiğini düşündüğüm bazı kavramlar yeniden (ve daha farklı boyutlarıyla) tartışılmaya başlandı.
Dilek Aslan
Birleşmiş Milletler Gıda Güvencesi ve Beslenme Durumu Raporu 2022…
Birleşmiş Milletler Gıda Güvencesi ve Beslenme Durumu Raporu (2022) yayınlandı. Kapsamlı raporun verdiği mesajlar ne yazık ki iyi değil...
Candan Coşkun
Kamu Hastanelerinde Hekime Negatif Performans Dönemi Başlıyor!
Hangi memur bordrosundaki maaşının yarısını ek ödeme alabilmek için devlete borçlanıyor? Diye sorayım; cevap hekimler. Devlet 100 bin doktorun emeğine gözünü dikmiş durumda, yoksullaştılacak kamudan ayrılmaya zorluyor. Bize mecburi hizmet borçlusu, asistan yeter deniyor. Bedava sağlık bu kadar olur herhalde iktidara göre!
Dilek Aslan
Sağlıklı yaşam üzerine... Hekimler arasında yapılan bir araştırmanın bazı sonuçları...
Sağlığın tümelci (holistic) tanımı çok boyutlu önlemlere duyulan gereksinimi bizlere çok uzun yıllardan bu yana bir ödev olarak veriyor. Bireysel olarak yapabileceklerimiz var, ama tabii sınırlı. Bu nedenle sistem temelli çözümlerin olmasının altını her zaman kalın çizgilerle belirgin hale getirmeye çalışıyoruz.
Candan Coşkun
Özel Hastanede Can Pazarı-paran kadar sağlık-
Kamu ödemesi üstüne iki kat cepten ödeme alan özel hastaneler bununla yetinmiyor. Beş hatta on kat fazla ücret talebi sıradanlanmış durumda. Hani o kadar ki; özel hastanenin görünümünün lüks olmasına göre artarak yüzbinlerce lira alınıyor hastalardan...
Dilek Aslan
Avrupa Halk Sağlığı Haftası (16-20 Mayıs)
Grubun değerli okurları ve yazarları, Bu yıl Avrupa Halk Sağlığı Haftası etkinlikleri 16-20 Mayıs 2022 tarihlerinde tamamlandı. 2019 yılından bu yana süren etkinliklerin dördüncüsü...
Bayazıt İlhan
Soma´yı unutma, unutturma!
Soma katliamının 2. yılında, 13 Mayıs 2016´da Soma´da yapılan mitingdeydim. Katledilen 301 madencinin acısı çok tazeydi ve en çok tekrarlanan sloganlardan biri ʺSoma´yı unutma, unutturmaʺ idi.
Sebiha Kablay
Kömür Karası
Kömür gibi kara bir gün. O alnındaki kömür karası değil,
Dilek Aslan
Beslenme ve gıda politikalarının Forum kapsamında çalışılması ile ilgili...
Sağlıklı beslenme ve gıda temel bir ihtiyaç ve insan hakkı. Bu gerekçe ile özel bir dosya olmayı hak ediyor elbette. Ancak, görebildiğim kadarıyla, forumun mevcut dosya yapısı içinde ʺayrı dosyaʺ yerine önerinin ikinci kısmı olan ʺözel bir çalışma alanıʺ olarak ilerlemesi daha uygun gibi.
Dilek Aslan
Gıda güvencesi sorunları ve ilgili indeksler...
Küresel düzeyde görülen çatışmalar, iklim değişikliği, ekonomik sorunlar, vb. yoksulluğu ve eşitsizlikleri derinleştirmektedir. Bu durum herkes için temel bir gereksinim olan sağlıklı beslenme ve gıda seçeneklerini de yakından etkilemektedir.
Cavit Işık Yavuz
Suyumuz Gıdamız Çevremiz ve İyilik Halimiz
Yaşadığımız gezegenin sonunu getirmek üzereyiz. Bütün bilimsel veriler artık doğal kaynakları tükettiğimizi, canlı türlerinin önemli bir kısmını tehdit ettiğimizi gösteriyor. Kapitalizmin son dönemde sıkça ʺpaydaş kapitalizmiʺ ʺsosyal sorumlulukʺ demesi boşuna değil, durumun vehameti görülmüş durumda.
Dilek Aslan
Dirençli/dayanıklı tarım-gıda sistemleri üzerine...
Değerli okurlar/yazarlar, Sağlıklı gıda en temel insan hakkı.
Dilek Aslan
ʺPandemiyi Yaşarkenʺ Dünya Sağlık Günü....
Sevgili okurlar ve yazarlar, Dünya toplumları pandemiyle yaşamayı sürdürürken 7 Nisan Dünya Sağlık Günü temasının odağında insanların ve gezegenin sağlığı olduğunu ve sağlıklı toplumlar için bir eylemlilik sürecine işaret edildiğini görüyoruz.
Dilek Aslan
7 Nisan Dünya Sağlık Günü...
Değerli forum okurları ve yazarları, 7 Nisan Dünya Sağlık Günü yaklaşıyor.
Eriş Bilaloğlu
"Seçim yasasından bize ne?"
"Cumhuriyet'in yeni yüzyılında nasıl bir sağlık sistemi?" Forumu fikrinin mayalanma öyküsünde var, pandemi kadar sağlık sisteminin ve Türkiye'nin içinde bulunduğu "durum" da eş değerde.
Sebiha Kablay
Özel Sektörde İstihdam Edilen Hekimler ve Muvazaalı İş İlişkileri
Özel hastanelerde istihdam edilen hekimler yakın zaman kadar iş sözleşmesi ile çalışmakta olup işçi sayılmakta ve 4857 sayılı İş Yasasının sağladığı haklardan faydalanmaktaydılar. Ancak son yıllarda yaygın olarak özel hastaneler bu tip sözleşmeler ile hekim istihdam etmekten vazgeçerek “freelance” olarak da sayılabilecek bir çalışma biçimi ile hekimlerle sözleşme yapmaktadır.
Dilek Aslan
Pandemi döneminde iç ortamların doğal yoldan havalandırılması...
Değerli okurlar, yazarlar, Pandemi önlemleri arasında sıkça duyduğumuz bir başlık: iç ortamlarımızı doğal yollardan havalandırmak.. Bir başka ifadeyle; pencerelerimizin açılarak iç ortamlarımızın sık sık havalandırılması.
Sebiha Kablay
Muvazaalı çalışma ilişkileri-hekim emeği
Süreçte denetim ve işin sonucunda elde edilen artı değere kimin tarafından el konulduğu önemli. Özel hastanelerde şirket kurdurularak istihdam edilen hekimler açısından süreç "muvazaa" kavramı ile açıklanabilir. Onu da başka bir yazıda açıklayalım.
Sebiha Kablay
Botaş, üç sektör için doğalgaz kesintisi kararını değiştirdi
BOTAŞ özellikle soğuk zincirin önemli olduğu ilaç, et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünleri işletmelerindeki elektrik kesintisini sonlandırma kararı aldı.
Dilek Aslan
Hekimler sağlıksız yaşıyorlar...
Sayın Merve Kayaduvar’a hekimlerin tükenme durumuna ilişkin bir kesiti yansıtan raporun paylaşımı için teşekkür ediyorum. Bahsi geçen araştırma ve raporu 2020 yılında kaybettiğimiz Dr. Ali Özyurt'un saygın anısına ithaf edildi. Ali'nin bu konuda emeği çok. Meslektaşımı bir kez daha saygı ve sevgiyle anıyorum.
Dilek Aslan
"Her şeyin başı SAĞLIK" ise "Her şeyin başı SİSTEM"
Sağlık denildiğinde, yıllar önce Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan "bireyin bedenen, ruhen ve sosyal açıdan tam bir iyilik hali" tanımı akıllara gelir.