ForumSağlık2023

COVID-19 "kıpırdanıyor"

Salgınlar Çağı

Bu yaz çevremizden çokça grip benzeri şikayeti olanlar ya da  "klima mı çarptı"  diyenleri duyar olduk. Artık COVID-19 unutulduğu için de kimse COVID olup olmadığı üzerinde durmadı. COVID-19 hastalığına yakalanmışlar mıydı elbette ki bilmek zor. Ancak pandemide gelinen aşama yeniden COVID-19'u akla getirmemizi gerektiriyor. 

Son dönemde yayımlanan ve 28 günlük verileri içeren DSÖ raporları vaka sayılarında artış olduğunu gösteriyor.  31 Temmuz- 27 Ağustos 2023 dönemini kapsayan DSÖ COVİD-19 durum raporunda öne çıkan noktaları aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:

  • Önceki 28 güne göre vaka sayısında %38'lik bir artış var. Vaka sayısı geçmiş dönemlerdeki gibi çok olmasa artış trendi dikkat çekici. 
  • Rapor'da Avrupa'da vaka sayısındaki artış %39. Önceki 28 güne göre ölümler %50 oranında azalmış.
  • Varyant meselesinde sonbahar ve önümüzdeki kış iki varyantın pandemi seyrini belirleyeceğini söylemek mümkün. Bu iki varyant EG.5 (gayrı-resmi adıyla Eris) ve B.A.2.86.  DSÖ'nün Raporu'nda varyant oranlarına bakıldığında XBB.1.5 %10.2, XBB.1.16 %22.7,  EG.5. %26.1. 
  • Dolayısıyla Eris varyant küresel olarak varyantların dörtte biri düzeyinde. İlk olarak bu yılın Şubat ayında saptandığı düşünülürse Eris "hızlı gidiyor". Bu varyant ile ilgili DSÖ'nün değerlendirmesi şöyle: "EG.5 düşük riskli ancak yayılabilir".
  •  BA.2.86. varyantı ise çok yeni olmasına rağmen dikkatle izleniyor. DSÖ oldukça ivedi bir şekilde bu varyantı izlenen varyantlar listesine aldı. DSÖ Raporu'nda 7 ülkede 21 sekans.ta tespit edildiği belirtiliyor. Temel merak bu varyantın 30'dan fazla mutasyon içermesi ve bu açıdan da şu ana kadar tespit edilen Omikron alt varyantlarından farklı. Bir değerlendirmede bulunmak için erken ancak bu "erken telaş" da manidar.

Öte yandan yine sayılar düşük olsa da ABD'den hastane başvurularının arttığı ve bazı eyaletlerdeki kurumlarda maske zorunluğunun getirildiği izleniyor. İngiltere'de yeni varyant nedeniyle COVİD ve grip aşıları planlanandan 1 ay önce uygulanmaya başlanacak; bakım evleri ve bağışıklığı baskılanmışlarda 11 Eylül'den itibaren aşılama başlayacak. Yetkililer "çok zorlu bir kış" olabileceğini belirtmiş.

Pandemi sürüyor. 

Bu dinamik süreçte her dönemin özelliklerine göre özellikle risk gruplarını koruyacak stratejiler geliştirmek önemli.

Bizde de Sağlık Bakanlığının mevcut duruma ilişkin bir yol haritası çizmesi gerek. Twitter'dan öneriler yetmiyor. 

COVID-19 "kıpırdanıyor" 

Önleminizi alın, hazırlıksız yakalanmayın! 

Yorum Ekle

Yorum yapabilmek için giriş yapmış olmanız gerekmektedir.