İzmir Şehir Hastanesi'nin açılışı, kaygılar, İzmirliler'in talebi
Hastalanırsak
İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi'nin yapımı bir yılan hikayesi. 2015'de temeli atılan hastane 3 yılda bitecekti, 8 yıl oldu, açılışı defalarca ertelendi. Sahi, bu gecikmeden ötürü yüklenici firmalara bir müeyyide uygulanıyor mu?
Sağlık hizmetlerine ve hekimlere, çalışanlara etkileri neler olacak?
Şehir hastaneleri tüm yönleriyle çok yazıldı, tartışıldı, toplantılara konu oldu, üzerine tezler yapıldı. Artık bu hastanelerin yapımıyla o kentlerde yaşananlara, kapatılan, ölüme terk edilen hastanelere, hastaların erişim ve hastane içinde yaşadıkları hizmet alım zorluklarına, hastane içi ve çevresindeki ticari alanlara, yaratılan kent rantına, kamunun üzerine binen borç yüküne, hizmet alım garantisi diye savunulan hasta garantisine kadar yaygın farkındalık oluştu. Cumhurbaşkanı’nın, Başbakanlığı döneminde “bu fakirin hayali” diye başlattığı süreç bugünlere geldi.
Hekimleri, sağlık çalışanlarını, hastaları belirsizliğe, gelecek kaygısına sürüklediler. Bilirsiniz, belirsizlik içinde bırakmak insana uygulanabilecek en ağır psikolojik şiddetlerden biridir. Ne yazık, İzmir’de de bu yapılıyor. Kapatılma, kısmen taşınma ya da işlevini değiştirme ihtimali olan hastaneler olarak Bozyaka, Tepecik, Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi, Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastaneleri ile Alsancak Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi’nin adları geçiyor. Şurada Şehir Hastanesi’nin açılmasına bir aydan az zaman kalmış, hekimler dahil sağlık emekçileri nasıl karar alınacağını, nerede çalışacağını bilmiyor. Hastalar nereden hizmet alacağını, yıllardır kendilerini tedavi eden hekimleri nerede bulacağını soruyor, cevap yok. Açılacak hastaneye yeterli yol yok, çalışanlar için kreş yok, servis yok.
İzmirliler'in talebi
İl Sağlık Müdürlüğü’ne, onlar “bizim haberimiz yok” diyorlarsa Sağlık Bakanlığı’na, onların da karar alma imkânları yoksa Külliye’deki yetkililere seslenelim. Gelin bu kez diğer illerde yapamadığınız bir güzelliği İzmir’de yapalım. Hekimlerimizin, sağlık çalışanlarımızın, hastalarımızın hak ettiği saygınlığı koruyalım. Ayrımcılık yapmayalım.
Öncelikle, rahat olun. Kimse İzmir Şehir Hastanesi açılmasın demiyor. Hastanemiz açılacak, parasını halk ödeyecek. Bu “mükemmeliyet merkezi” hastanemizin yanında mevcut hastanelerimizin de geliştirilerek, gerekiyorsa yenilenerek yerlerinde sağlık hizmetleri vermesini güvence altına alalım. Kent ve sağlık hizmetlerinin, asistanların eğitiminin planlamasını katılımcı biçimde, başta İzmir Tabip Odası, Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Şehir Plancıları Odası gibi meslek kuruluşlarının, sağlık çalışanlarının ve halkın katılımını sağlayarak birlikte yapalım. Hocalarımıza, hekimlerimize sağlık çalışanlarımıza şeffaflık içinde tercih imkânı verelim. Dileyen şehir hastanesine geçsin, dileyen İzmirliler’e ve hekimliğe yakışır koşullarda mevcut hastanelerinde sağlık hizmeti verebilsin.
Yorum Ekle
Yorum yapabilmek için giriş yapmış olmanız gerekmektedir.